Këshilli i Parë i Kostadinopojës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dorëshkrim i hershëm i Këshillit I të Kostadinopojës. Bibloteka kombëtare e Francës (879-882).

Këshilli I i Kostadinopojës është këshilli i dytë ekumenik i kishëskrishterë, thirrur nga Theodhosi I, Perandori i Lindjes dhe mbajtur në Kostadinopojë në vitin 381. Në këtë këshill morën pjesë 150 ipeshkvinj që shpallën dënimin e herezive të ndryshme, në veçanti kundër arianizmit, dhe Macedoniusit të Kostadinopojës që mohonte hyjninë e Shpirtit të Shenjtë. Këshilli ripohoi vendimet e Këshillit të Parë të Nicesë, duke miratuar se Shpirti i Shenjtë është bashkëpërbërës e i bashkamëshuar me Atin dhe Birin, me të cilët formon Trininë. Vendi i nderit iu dha ipeshkvit të Kostadinopojës Gregorit të Naciancusit.

Poashtu në këtë këshill u përkufizua Besimi nicean, i cili përdoret sot gjerësisht në liturgjinë e krishterë.

Pjesëmarrësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]