Mitanni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mitanni' ishte një shtet me gjuhë huriane në Sirinë veriore dhe në Anadollinë juglindore që kishte pavarësi nëpër periudhën 1500 –1300 para K. Mitanni hipën në fuqi pas shkatërrimit hitas të Babilonisë amorase, kur një seri mbretërish asianë të dobët krijuan një zbrazëti politike në Mesopotami. Popullsinë hurriane e dominonte një shtresë mitanase aristokratike. Kjo shtresë kishte lidhje të ngushtë me arianët e Indisë, sepse kishin të njëjtat hyjni si p.sh. Mitra, Varuna, Indra, dhe Nasatya (Ashvins). Mitanni ishte shtet tampon kyç ndërmjet asirianëve dhe Egjiptit, i cili ishte rivali i tyre kryesor.