Jump to content

Luksemburgasit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Luksemburgasit janë një grup etnik vendas në shtetin e tyre kombëtarLuksemburgut, ku përbëjnë rreth gjysmën e popullsisë. Ata kanë të përbashkët kulturën e Luksemburgut dhe flasin luksemburgisht, një gjuhë gjermanike perëndimore.

Luksemburgasit konsideroheshin historikisht si një nëngrup rajonal i gjermanëve etnikë, njëlloj si austriakët dhe e shihnin veten si të tillë deri në rënien e Konfederatës Gjermane. Luksemburgu u bë i pavarur, ndërsa mbeti në bashkim personal me Holandën, pas nënshkrimit të Traktatit të Londrës në 1839. Bashkimi personal rezultoi jetëshkurtër pasi u shpërbë në mënyrë dypalëshe dhe miqësisht në 1890.

Ligjërisht, të gjithë qytetarët e Dukatit të Madh të Luksemburgut konsiderohen si luksemburgas sipas ligjit të Luksemburgut, megjithëse një identifikim i veçantë etnolinguistik gjermanik mbështetet dhe promovohet me zë. Mbiemri përkatës është " luksemburgas".