Konfederata Gjermane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Konfederata Gjermane
Deutscher Bund
Konfederata Gjermane më 1815
Konfederata Gjermane më 1815
Shtetet pjesë e Konfederatës Gjermane, 1815–1866
Shtetet pjesë e Konfederatës Gjermane, 1815–1866
GjendjaKonfederatë
KryeqytetiFrankfurt
Gjuhët e zakonshme
Besimi
Katolik, Protestant
Qeveria
Kryetar i Präsidialmacht Austrisë 
• 1815–1835
Francis I
• 1835–1848
Ferdinand I
• 1850–1866
Franz Joseph I
KuvendiBundestag
Historia 
6 gusht 1806
17 mars 1813
18 tetor 1813
8 qershor 1815
13 mars 1848
29 nëntor 1850
14 qershor 1866
23 gusht 1866
18 gusht 1866
Ekonomia
Monedha
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Perandoria e Shenjtë Romake
Confederation of the Rhine
Mbretëria e Prusisë (territoret në HRE deri në 1806 ose të listuara vetëm më poshtë)
Lauenburg-Bütow (Provinca e Pomeranisë)
Draheim (Provinca e Pomeranisë)
Provinca e Limburgut (1815–1839)
Perandoria Austriake (territoret në HRE deri në 1806 ose të listuara vetëm më poshtë)
Dukati i Oświęcim (pas vitit 1818)
Dukati i Zatorit (pas 1818)
Perandoria Gjermane (1848–1849)
Perandoria Gjermane (1848–1849)
Dukati i Oświęcim (pas vitit 1850)
Dukati i Zatorit (pas 1850)
Pas shpërbërjes:
Konfederata e Gjermanisë së Veriut
Perandoria Austriake në tërësi
Mbretëria e Bavarisë
Mbretëria e Vyrtembergut
Dukati i Madh i Badenit
Dukati i Limburgut (1839-1867)
Dukati i Madh i Luksemburgut
Principata e Lihtenshtajnit
Dukati i Madh i Hesias
Sot pjesë e

Deutscher Bund (lexo dojçer bund; sq. Lidhja gjermane ), ishte një lichjd e 39 shteteve sovrane kryesisht gjermanishtfolëse në Evropën Qendrore.[1] Ajo u krijua nga Kongresi i Vjenës në vitin 1815 si një zëvendësim i ish-Perandorisë së Shenjtë Romake, e cila ishte shpërbërë në vitin 1806.[2]

Konfederata kishte vetëm një organ, Bundestag ose Konventa Federale. Konventa përbëhej nga përfaqësues të shteteve anëtare. Çështjet më të rëndësishme duhej të vendoseshin unanimisht. Konventa u kryesua nga përfaqësuesi i Austrisë. Megjithatë, ky ishte një formalitet, pasi Konfederata nuk kishte një kryetar shteti, pasi nuk ishte shtet.

Konfederata, nga njëra anë, ishte një aleancë e fortë midis shteteve të saj anëtare, sepse ligji federal ishte superior ndaj ligjit shtetëror (vendimet e Konventës Federale ishin të detyrueshme për shtetet anëtare).[3] Për më tepër, Konfederata ishte krijuar përgjithmonë dhe ishte e pamundur të shpërbëhej (ligjërisht), pa asnjë shtet anëtar që mund të largohej prej saj dhe asnjë anëtar i ri nuk mund të bashkohej pa pëlqimin universal në Konventën Federale. Nga ana tjetër, Konfederata u dobësua nga vetë struktura e saj dhe shtetet anëtare, pjesërisht sepse vendimet më të rëndësishme në Konventën Federale kërkonin unanimitet dhe qëllimi i Konfederatës ishte i kufizuar vetëm në çështjet e sigurisë.[4] Për më tepër, funksionimi i Konfederatës varej nga bashkëpunimi i dy shteteve anëtare më të populluara, Austrisë dhe Prusisë, të cilat në realitet shpesh ishin në opozitë.

Revolucionet gjermane të viteve 1848-1849, të motivuara nga ndjenjat liberale, demokratike, socialiste dhe nacionaliste, u përpoqën të transformonin Konfederatën në një shtet federal të bashkuar gjermane me një kushtetutë liberale (zakonisht e quajtur Kushtetuta e Frankfurtit në anglisht). Konventa Federale u shpërbë më 12 korrik 1848, por u rivendos në 1850 pasi revolucioni u shtyp nga Austria, Prusia dhe shtete të tjera.[5]

Konfederata u shpërbë përfundimisht pas fitores së Mbretërisë së PrusisëLuftën Shtatë Javore mbi Perandorinë Austriake më 1866. Mosmarrëveshja mbi të cilën kishte të drejtën e natyrshme për të sunduar tokat gjermane përfundoi në favor të Prusisë, duke çuar në krijimin e Konfederatës e Gjermanisë së Veriut nën udhëheqjen prusiane më 1867, së cilës iu shtuan pjesët lindore të Mbretërisë së Prusisë. Një numër shtetesh të Gjermanisë Jugore mbetën të pavarura derisa u bashkuan me Konfederatën e Gjermanisë së Veriut]], e cila u riemërua dhe u shpall si "Perandoria Gjermane" në vitin 1871, si Gjermania e bashkuar (përveç Austrisë) me mbretin prusian si perandor (Kaiser) pas fitores ndaj perandorit francez Napoleon IIILuftën Franko-Prusiane të vitit 1870.

Ballinë e Akteve të Kongresit të Vjenës.

Shumica e historianëve e kanë gjykuar Konfederatën si të dobët dhe joefektive, si dhe një pengesë për krijimin e një shteti kombëtar gjerman.[6] Kjo dobësi ishte pjesë e projektimit të saj, pasi Fuqitë e Mëdha Evropiane, përfshirë Prusinë dhe veçanërisht Austrinë, nuk donin që ajo të bëhej një shtet-komb. Megjithatë, Konfederata nuk ishte një lidhje 'e lirshme' midis shteteve gjermane, pasi ishte e pamundur të largohej nga Konfederata, dhe pasi ligji i Konfederatës qëndronte mbi ligjin e shteteve të rreshtuara. Dobësia kushtetuese e Konfederatës qëndronte në parimin e unanimitet në dietë dhe në kufijtë e fushëveprimit të Konfederatës: ishte në thelb një aleancë ushtarake për të mbrojtur Gjermaninë kundër sulmeve të jashtme dhe trazirave të brendshme. Për ironi, Lufta e 1866-ës provoi joefektivitetin e saj, pasi nuk ishte në gjendje të kombinonte trupat federale për të luftuar ndarjen prusiane.[7]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Konfederata Gjermane nuk përfshinte tokat gjermanishtfolëse në pjesën lindore të Mbretërisë së Prusisë (Prusia Lindore dhe pjesë të Prusisë Perëndimore dhe Posen), kantonet gjermanishtfolëse të Zvicrës (duke përfshirë një të tretën e shumicës frankofone Fribourg dhe Valais), Alsace dhe një rrip veri-lindor i Lorenës në Francë, dhe pjesët jugore të Schleswig (Mbretëria e Danimarkës).
  2. ^ "German Confederation". Encyclopædia Britannica (në anglisht).
  3. ^ Ernst Rudolf Huber: Deutsche Verfassungsgeschichte seit 1789. Vol. I: Reform und Restauration 1789 bis 1830. 2nd edition, Verlag W. Kohlhammer, Stuttgart [et al.] 1967, pp. 601/602.
  4. ^ Ernst Rudolf Huber: Deutsche Verfassungsgeschichte seit 1789. Vol. I: Reform und Restauration 1789 bis 1830. 2nd edition, Verlag W. Kohlhammer, Stuttgart [et al.] 1967, pp. 594/595.
  5. ^ Deutsche Geschichte 1848/49 Arkivuar 18 tetor 2007 tek Wayback Machine, Meyers Konversationslexikon 1885–1892
  6. ^ Lee, Loyd E. (1985). "The German Confederation and the Consolidation of State Power in the South German States, 1815–1848". Consortium on Revolutionary Europe, 1750–1850: Proceedings (në anglisht). 15: 332–346. ISSN 0093-2574.
  7. ^ Ernst Rudolf Huber: Deutsche Verfassungsgeschichte seit 1789. Band III: Bismarck und das Reich. 3rd edition, W. Kohlhammer, Stuttgart 1988, p. 559/560.