Jump to content

Kantoni Fribourg

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kantoni Fribourg
Kantoni Fribourg (Stema)
Kantoni Fribourg (Stema)
Të dhënat baze
 Gjuha zyrtare Gjuha frënge (63.2 %),
Gjuha gjermane (29.2 %)
 Kryeqendra Fribourg
 Anëtarësia në konfederatë 1481
 Sipërfaqja 1671 km²
 Popullsia 278,493
 Dendësia 167 ban/km²
 Faqja interneti http://www.fr.ch/
Harta
Kantoni Fribourg (Harta)
Kantoni Fribourg (Harta)

Kantoni Fribourg është një nga 26 kantonet e Zvicrës me kryeqendrën Fribourg-un.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kantoni i Fribourg shtrihet në perëndim të Zvicrës. Ajo kufizohet në perëndim me Liqenin e Neuchâtel-it. Në perëndim dhe jug të kantonit qëndron kantoni i Vaud. Në veri kantoni i Fribourg kufizohet nga kantonin e Bernës. Ka dy enklavat brenda Vaud dhe ato në kuadër të kantonit të Bernës, si dhe një exclave madhe në liqen. Zona e kantonit të Fribourg është 1,669 kilometra katrorë (644,4 mi sq), duke përfshirë edhe enklavat e vogla.

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kontrast me kantonet kryesisht protestante e Vaud në perëndim të saj dhe Bernës në perëndim të saj , kantoni i Fribourg është një enklavë kryesisht katolike ( si i 2000 , 70 %) me një pakicë protestante (15%) . Kjo shpjegon ekzistenca e kantonit , edhe pse ajo straddles kufirin gjuhësor frëngjisht - gjerman , për në të kaluarën , konsiderata besimi ishin të rëndësishme se mendimit linguistik kur vizatim kantoneve e Zvicrës . Qendrat kryesore të popullsisë janëFribourg kapitalit ( 34,300 banorë ) dhe Bull ( 18.200 banorë ) . Dy të tretat e popullatës flasin frëngjisht , dhe një e treta flet dialekte Alemannic e gjermane . Zonat frëngjisht - folëse janë në jug të kantonit , ndërsa zonat Alemannic - folëse janë në jug . Ka një numër të qyteteve dygjuhësh , një fakt që ka tërhequr disa biznese , të tilla si telesales . Popullsia e kantonit ( më 31 dhjetor 2011) është 291,395 . Që nga viti 2007 , popullsia përfshirë 43,838 të huaj , ose rreth 16.65% të popullsisë së përgjithshme .

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bujqësia është e rëndësishme në kantonin e Fribourg . Aktivitetet kryesore bujqësore janë blegtoria dhe bujqësia qumështit . Cheese -marrjes është themeluar , në veçanti në rrethin e La Gruyere , shtëpia e djathë me të njëjtin emër . Bërë çokollatë Industria është gjithashtu krijuar edhe në BROC , ku edhe një qendër kërkimore ndërkombëtare është përuruar kohët e fundit ( shih [ 1 ] . Tjera bujqësore prodhon përfshijnë duhanit , fruta dhe drithërat . Bujqësia është mbizotërues në veri të kantonit ku ura tokat pjellore gënjeshtër . Ka industrinë e lehtë e përqendruar rreth kryeqytetit Fribourg . Qendrat e tjera të industrisë së lehtë janë Bulle , Villars - sur- Glane Düdingen ( Guin ) , Murten ( Ti ) dhe Estavayer - le- Lac . Këto pesë qendra të ketë gjithashtu një numër të madh të themeluara bizneseve të vogla dhe të mesme , shumë nga të cilat të janë në sektorin e shërbimeve . Pyjet janë të rëndësishme në La Gruyere ( Greyerz ) rrethit . Rrethi i La Sara është shtëpi për impiantet e energjisë elektrike të përdorur për përdorim në shtëpi , si dhe eksportit . Zonat malore të tërhequr turistët gjatë gjithë vitit . Rajonet lehta frekuentohen nga turistët - kryesisht familje - në verë dhe në vjeshtë .

Transporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kantoni i Fribourg është e lidhur edhe me fushat e tjera të Zvicrës me autostradat A1, A12 dhe lidhje të shpejta hekurudhore.Hekurudhore kryesor midis Gjenevës dhe Lozanës në jug perëndim të Bernë dhe Zyrih Fribourg lidhet me qendrat e tjera të vendit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësitë administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kantoni eshte i ndare ne 7 qarqe dhe 165 komuna

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]