Lumi i Bistricës

Coordinates: 39°30′14″N 20°00′55″E / 39.5038°N 20.0152°E / 39.5038; 20.0152
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Lumi Bistrica)

39°30′14″N 20°00′55″E / 39.5038°N 20.0152°E / 39.5038; 20.0152

Lumi Bistrica

Bistrica (shqip: gjithashtu Bistricë) është një lumë me 25 km gjatësi, cili ndodhet në Shqipërinë jugore. Lumi nuk është i lundrueshëm. Ai është lumë i vetëm në Shqipëri qe nuk derdhet në Detin Adriatik por në Detin Jon.

Bistrica buron nga Mali i Gjerë dhe drejtohet në fillim drejtimin jugperëndim Shqipërisë. Prej burimit deri hyrje në nivel Vurgo në Finiq dhe Mesopotam ka gërmuan Bistrica një luginë të thellë në mal. Në këtë Luginë është në rruga që lidh Sarandën me Gjirokastërn, mbasi eshte kaluar Qafa e Muzines Fillimisht lumi Bistrica u zbrazej në Liqenin i Butrintit cila është e lidhur nga ana e kanalit Vivar me detin Jon. Në vitin 1958 lumi u drejtua për Melioraci, cila nga një rënie të kodrave napër kanalin Çukes cila është drejtuar në Sarandë jugore direkt me Detin Adriatik. Një lumë i rëndësishëm i Bistricës është Syri i Kaltër. Syri i Kaltër është një vënd turistik për shkak të bukuriës i peisazhit.

Emri Bistrica vjen prej gjuhës sllavë bistro dhe e ka kuptimin si i kthjellët. Ne lumin Bistrice ka dy hidrocentrale

Literaturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Örjan Sjöberg: A contribution to the geography of hydro-electric power generation in Albania 1987, Faqja 5–27
  • Mevlan Kabos, Farudin Krutaj: Gjeografia fizike e Shqipërisë. 1991 Faqja 112