Jump to content

Lumi Djoma

Coordinates: 54°42′50″N 55°54′47″E / 54.71389°N 55.91306°E / 54.71389; 55.91306
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lumi Dyoma

Dyoma (Bashkir: Дим, Dim, rusisht: Дёма) është një lum në Republikën e Bashkortostanit, Rusi. Ajo rrjedh në veri dhe bashkohet me Lumin Belaya në Ufa. Lumi është 535 kilometres (332 mi) i gjatë, me një pellg prej 12,800 square kilometres (4,900 sq mi) dhe një mesatare të shkarkimit prej 35 cubic metres per second (1,200 cu ft/s).

Dyoma e ka burimet e tij në shpatet veriore të pllajës Obshchy Syrt në kufirin e Orenburg Sverdlovskut në veri të rrjedhës jugore të degës Salmysh të Lumit Sakmara. Nga atje, ajo rrjedh në drejtim  të verilindjes në Bashkortostan, ku ajo formon një luginë të gjerë.

Qyteti Davlekanovo shtrihet në Dyoma, dhe goja e lumit është brenda kufijve të qytetit Ufa, në vendbanim e Dyoma-s, që e ka marrë emrin sipas lumit.

Koordinatat: 54°42'50"N 55°54'47"E / 54.71389°N 55.91306°D / 54.71389; 55.9130654°42′50″N 55°54′47″E / 54.71389°N 55.91306°E / 54.71389; 55.91306