Jump to content

Lumi i Shalës

Coordinates: 42°06′18″N 19°30′56″E / 42.1050°N 19.5155°E / 42.1050; 19.5155
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Lumi Shala)

42°06′18″N 19°30′56″E / 42.1050°N 19.5155°E / 42.1050; 19.5155

Lumi i Shalës

Lumi i Shalës është lumi i cili buron rrëzë Alpeve Shqiptare.

Shala
Vendndodhja
QytetiShkodër
ShtetiShqipëri
KontinentiEvropë
Vetitë fizike
Gjatësia36 kilometres (22 mi)

Shalë (forma e shquar e shqipes: Shala) është një lumë që rrjedh brenda Alpeve Shqiptare në Shqipërinë veriore. Burimi i tij është në Alpet Shqiptare, pranë fshatit Theth, afër kufirit me Malin e Zi. Shalë rrjedh përgjithësisht në jug përmes njësive komunale Shalë, Shosh dhe Temal. Ai derdhet në rezervuarin e Komanit, ushqehet dhe kullohet nga lumi Drin, pranë fshatit Telum. Ka një gjatësi prej 37 km nga burimi në majë të Radohinës deri në Dri, buron në burimin e Shtrazës në majë të fshatit Theth, rrëzë majës së Radohinës, prej nga zbret poshtë përmes luginës së Shala, nga Thethi, Ndërlysa dhe Musha, nga Breg-Lumi në Portën e Shalës (Gryka e Rrshqëm), përmes Lotajt dhe në luginën e Shoshit, ndërsa shkarkimi shkon në Lesniqe të Drit (sot liqeni i Komanit). Është një lumë malor me një rënie mesatare prej 22 metrash në një kilometër.

Lumi i Shalës dallohet për ujin e tij kristalor, me prurje mesatare vjetore rreth 34 m³/sek. Prurjet maksimale arrijnë në muajin nëntor me 52m3/sek, ndërsa prurjet minimale në gusht në të cilin arrijnë në 9m³/sek. Lumi i Shalës është i pasur me peshq të ndryshëm, por më i përhapuri është trofta, e cila rritet vetëm në ujëra të ëmbla.

Ngjyra blu e ftohtë e ujit është karakteristikë e këtij lumi, shkëmbinjtë e thepisur që e rrethojnë, duket sikur prekin qiellin me dorë. Në lumin e Shalës ka një bukuri të rrallë, ku është e vështirë të thuhet vetëm me fjalë. Lumi i Shalës në vitet e demokracisë është kthyer në një destinacion turistik si për të huajt ashtu edhe për vendasit, nga ku shumë vizitorë e cilësojnë si perla e bukurive të Komanit dhe Shqipërisë.

Ka një gjatësi prej 37 km prej burimit në majën e Radohinës e deri në Dri, buron tek kroi i Shtrazës në krye të fshatit Theth, në rrëzë të majës së Radohinës, nga ku zbret poshtë nëpër luginë të Shalës, nga Thethi, Ndërlysa e Musha, nga Breg-Lumi tek Porta e Shalës (Gryka e Rrshqëmit), nëpër Lotaj e në luginën e Shoshit, dërisa derdhja e tij shkon në Lesniqe në Dri (sot liqeni Koman). Është lumë malor me rënie mesatare 22 metra në një kilometër.