Lumi i Klinës

Coordinates: 42°36′41″N 20°34′06″E / 42.6114°N 20.5683°E / 42.6114; 20.5683
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lumi i Klinës

42°36′41″N 20°34′06″E / 42.6114°N 20.5683°E / 42.6114; 20.5683

Lumi i Klinës është një lumë në Kosovë me një gjatësi prej 69 km si degë e majtë e lumit Drini i Bardhë. Ai rrjedh tërësisht brenda territorit të Kosovës.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lumi i Klinës buron nga shpatet verilindore të Malit të Thatë (Suva Planina), në jug të liqenit artificial Ujmanit (Gazivodes) në lumin Ibar. Në pjesën fillestare të rrjedhës, lumi Klina ka shumë kthesa, së pari rrjedh në lindje (në fshatin Kaldura), kthehet në jug (në Jabuka), përsëri në lindje (në Crepulja) dhe në juglindje (në Gornji Strmac).

Siç rrjedh paralel me lumin e Ibrit dhe Sitnicës, ai kalon pranë rrënojave mesjetare të qytezës së Perkovacit dhe fshatin Klina e Epërme, duke arritur në qendrën rajonale të Skenderajt, fshatin Laushë dhe manastirin e Deviqit, ku Klina kthehet në jugperëndim, duke shënuar kufirin verior të rajonit të Drenicës.

Degët më të rëndësishme të këtij lumi janë rrjedhat e Klisurës, Jashanicës dhe Murgës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]