Mësimdhënia e anglishtes si gjuhë e huaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Mësimdhënia e anglishtes si gjuhë e huaj (TEFL) i referohet mësimit të gjuhës angleze studentëve me gjuhë amtare të ndryshme, zakonisht të përdorura për të nënkuptuar se Nxënësi i Gjuhës Angleze mund të ketë mësuar tashmë më shumë se një gjuhë, para se të mësojë anglishten. TEFL mund të ndodhë ose brenda sistemit shkollor shtetëror ose më privatisht, në një shkollë gjuhe ose me një tutor. TEFL mund të zhvillohet gjithashtu në një vend anglishtfolës për njerëzit që kanë emigruar atje ( përkohësisht për shkollë ose punë, ose përgjithmonë). Mësuesit e TEFL-it mund të jenë folës amtare ose jo-amtare të anglishtes. Akronime të tjera janë TESL (mësimdhënia e anglishtes si gjuhë e dytë),TESOL (Mësimdhënia e anglishtes për folësit e gjuhëve të tjera) dhe ESL (anglishtja si gjuhë e dytë, një term që përdoret zakonisht në vendet anglishtfolëse dhe që më shpesh i referohet të mësuarit sesa mësimdhënies). [1] Studentët që mësojnë anglishten si gjuhë të dytë njihen si studentë të ESL (anglisht si gjuhë e dytë ) ose EFL (anglisht si gjuhë e huaj). [2] Në përgjithësi, këta studentë referohen si studentë ELL (nxënës i gjuhës angleze). Disa nga këto terma nuk janë në përdorim të gjerë jashtë materialeve të ofruesve të programeve.

  1. ^ "The beginner's guide to what's what in TEFL". i-to-i TEFL. 2018. Marrë më 15 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
  2. ^ Divine, Betsy. "The Fundamentals of Teaching English as a Foreign Language, 6th edition". ITA Press. Marrë më 15 korrik 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)