MI5

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

MI5 (shqiptimi anglez: Em Aj Fajv, apo Military Intelligence, Section Five = Zbulimi Ushtarak, Seksioni 5) është agjencia e sigurimit dhe e kundërspionazhitMbretërive të Bashkuara të Anglisë dhe të Irlandës së Veriut. Emri zyrtar i MI5 është Security Service, Shërbimi i Sigurimit. Detyra e MI5 është mbrojtja e demokracisë parlamentare dhe interesave ekonomike dhe politike të Britanisë së Madhe, si edhe lufta kundër kriminalitetit, separatizmit dhe terrorizmit.

Ndërsa MI5 merret me sigurimin e brendshëm, MI6 merret me sigurimin e jashtëm britanez.

Që nga viti 1995 ndenja (selia) e MI5-ës gjendet në Thames House, në Londër.

MI5 ka rreth 2200 punëtorë, 47% e të cilëve janë femra. Drejtor i MI5-ës është Jonathan Evans.

Qendra e MI5, ne Thames House, Londër.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]