Separatizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ish-udhëheqësi i UÇK-së, Hashim Thaçi (majtas) dhe Zëvendëspresidenti i atëhershëm i SHBA-ve. Zëvendëspresidenti Joe Biden me Deklaratën e Pavarësisë së Kosovës.

Separatizmi është mbrojtja e ndarjes kulturore, etnike, fisnore, fetare, racore, qeveritare ose gjinore nga grupi më i madh. Ashtu si me shkëputjen, separatizmi në mënyrë konvencionale i referohet ndarjes së plotë politike. Grupet që thjesht kërkojnë autonomi më të madhe nuk janë separatiste si të tilla. Disa mjedise ligjërimi e barazojnë separatizmin me ndarjen fetare, ndarjen racore ose ndarjen gjinore, ndërsa mjediset e tjera të diskursit kanë pikëpamjen më të gjerë se ndarja me zgjedhje mund të shërbejë për qëllime të dobishme dhe nuk është e njëjtë me ndarjen e detyruar nga qeveria. Ka disa debate akademike rreth këtij përkufizimi, dhe në veçanti se si ai lidhet me secesionizmin, siç është diskutuar në internet.

Grupet separatiste praktikojnë një formë të politikës së identitetit, ose veprimtarisë politike dhe teorizimit të bazuar në përvojat e përbashkëta të anëtarëve të grupit. Grupe të tilla besojnë se përpjekjet për integrim me grupet dominuese komprometojnë identitetin dhe aftësinë e tyre për të ndjekur një vetëvendosje më të madhe. Megjithatë, faktorët ekonomikë dhe politikë zakonisht janë kritikë në krijimin e lëvizjeve të forta separatiste në krahasim me lëvizjet më pak ambicioze të identitetit.

Motivimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupet mund të kenë një ose më shumë motivime për ndarje, duke përfshirë:

 • Inat emocional dhe urrejtje ndaj komuniteteve rivale.
 • Mbrojtja nga gjenocidi dhe spastrimi etnik.
 • Rezistenca nga viktimat e shtypjes, duke përfshirë denigrimin e gjuhës, kulturës ose fesë së tyre.
 • Ndikim dhe propagandë nga ata brenda dhe jashtë rajonit që shpresojnë të përfitojnë politikisht nga konflikti dhe urrejtja ndërgrupore.
 • Dominimi ekonomik dhe politik i një grupi që nuk ndan pushtetin dhe privilegjet në një mënyrë egalitare.
 • Motivimet ekonomike: kërkimi për t'i dhënë fund shfrytëzimit ekonomik nga një grup më i fuqishëm ose, anasjelltas, për t'i shpëtuar rishpërndarjes ekonomike nga një grup më i pasur në një grup më të varfër.
 • Ruajtja e traditave fetare, gjuhësore apo të tjera kulturore të kërcënuara.
 • Destabilizimi nga një lëvizje separatiste duke shkaktuar të tjera.
 • Vakumi i fuqisë gjeopolitike nga shpërbërja e shteteve ose perandorive më të mëdha.
 • Vazhdimi i fragmentimit ndërsa gjithnjë e më shumë shtete shpërbëhen.
 • Ndjenja se kombi i perceptuar iu shtua shtetit më të madh me mjete të paligjshme.
 • Perceptimi se shteti nuk mund të mbështesë më grupin e vet ose ka tradhtuar interesat e tyre.
 • Kundërshtimi i vendimeve politike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]