Jump to content

Magjia e shtrigës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rrethi Magjik nga John William Waterhouse, 1886.

Magjia e shtrigës (anglisht: Witchcraft) tradicionalisht nënkupton përdorimin e fuqive magjike ose të mbinatyrshme për të dëmtuar të tjerët. Një praktikues është një shtrigë (mashkull: shtrigan). Në Evropën mesjetare dhe të hershme moderne, ku lindi termi, shtrigat e akuzuara ishin zakonisht gra që besohej se kishin përdorur magji keqdashëse kundër komunitetit të tyre dhe shpesh kishin komunikuar me qenie të liga. Mendohej se magjia mund të pengohej nga magjia mbrojtëse ose kundër-magjia, e cila mund të sigurohej nga shëruesit dinakë popullorë ose popullorë. Shtrigat e dyshuara gjithashtu u frikësuan, dëbuan, sulmuan ose vranë. Shpesh ata do të ndiqeshin penalisht dhe dënoheshin zyrtarisht, nëse shpalleshin fajtorë ose thjesht besohej se ishin fajtorë. Gjuetitë evropiane të shtrigave dhe gjyqet e shtrigave në periudhën e hershme moderne çuan në dhjetëra mijëra ekzekutime. Në disa rajone, shumë nga të akuzuarit për magji ishin shërues ose mami popullore. Besimi evropian në magji u pakësua gradualisht gjatë dhe pas Epokës së Iluminizmit.

Kulturat bashkëkohore që besojnë në magji dhe të mbinatyrshme shpesh besojnë në magji. Antropologët kanë aplikuar termin "magji" për besime të ngjashme dhe praktika okulte të përshkruara nga shumë kultura jo-evropiane, dhe kulturat që kanë adoptuar gjuhën angleze shpesh i quajnë këto praktika gjithashtu "magji". Ashtu si me njerëzit dinakë në Evropë, komunitetet indigjene që besojnë në ekzistencën e magjisë i përkufizojnë shtrigat si të kundërtën e shëruesve dhe mjekëve të tyre, të cilët kërkohen për mbrojtje kundër magjisë. Gjuetia moderne e shtrigave zhvillohet në pjesë të Afrikës dhe Azisë.

Një teori se magjia ishte një mbijetesë e një feje pagane evropiane (hipoteza e kultit të shtrigave) fitoi popullaritet në fillim të shekullit të 20-të, por është diskredituar. Një teori më e re është se ideja e "magjisë" u zhvillua për të shpjeguar fatkeqësi të çuditshme, të ngjashme me ide të tilla si syri i keq.

Në kulturën bashkëkohore perëndimore, veçanërisht që nga rritja e Wicca-s nga vitet 1950, disa paganë modernë dhe ndjekës të sistemeve të besimit të Epokës së Re mund të vetë-identifikohen si "shtriga" dhe të përdorin termin "magji" për vetë-ndihmën, shërimin ose ritualet e hamendjes. Të tjerë e shmangin termin për shkak të konotacioneve të tij negative.