Mahmud Hysa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mahmud Hysa (Dibër, 1934 - Prishtinë, 18 mars 2016) ka qenë arsimtar, pedagog dhe orientalist shqiptar në Jugosllavi dhe Republikën e Maqedonisë.

Kreu studimet në Universitetin e Beogradit, dega e albanologjisë. Pas një pune disavjeçare në gjimnazin e Dibrës, ku kishte lindur, një kohë punoi në arsimin e Maqedonisë, e pastaj u zgjodh profesor në Universitetin e Prishtinës, në degën Letërsi e gjuhë shqipe. Ai ishte një ndër profesorët e parë gjatë themelimit të Universitetit ShtetërorTetovës, ku ka ligjëruar historinë e letërsisë. Ai është autor i shumë librave dhe botimeve shkencore nga kjo fushë.