Maiko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një geisha nxënëse në ditën e misedashit të saj, rasti kur një shikomi bëhet një nxënës i duhur. Vini re dy kanzashi të varura në anët e modelit të saj të flokëve.

Maiko (舞妓) është një geisha nxënëse në Kioto dhe Japoninë Perëndimore. Punët e tyre përbëjnë në interpretimin e këngëve, vallëzimeve dhe luajtjen e shamisenit ose instrumenteve të tjerë tradicionalë japonezë për vizitorët gjatë banketeve dhe ahengjeve, të njohur si ozashiki.

Maiko zakonisht janë të moshës nga 17 deri në 20 vjeç, dhe diplomohen në statusin e geishave pas një periudhe trajnimi, e cila përfshin të mësuarit për të kërcyer tradicionalisht, për të luajtur shamisen, për të kënduar kouta ("këngë të shkurtra") dhe, vetëm në Kioto, mësojnë dialektin e Kiotos. Kjo praktikë mësimi zakonisht varion nga një periudhë prej disa muajsh në një vit ose dy vjet, megjithëse praktikantët tepër të vjetër për t'u veshur si maiko mund të kalojnë në fazën e geishave, pavarësisht se ende janë në trajnim.

Geisha mësuese në vende të tjera në Japoni njihen me terma të tjerë, të tilla si hangyoku (半玉, fjalë për fjalë, "gjysmë xhevahir", duke iu referuar një termi për pagat e një geisha, "para xhevahire") për praktikantët në Tokio. Traditat e nxënësve geisha në këto zona ndryshojnë nga ato në Kioto, nganjëherë në një shkallë të konsiderueshme, duke përfshirë pamjen e një nxënësi dhe strukturën e praktikës së tyre.

Puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në mëngjes, maiko merr mësime në artet tradicionale. Natën, ata dalin për të punuar. Ata kërcejnë, këndojnë, luajnë shamisen dhe u shërbejnë vizitorëve në ochaya ekzlusive (çajtore).

Prejardhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maiko e ka prejardhjen nga gratë që shërbyen çaj të gjelbërt dhe dango (petëz japoneze e bërë nga mielli orizit) te njerëzit që vizituan Kitano Tenman-gū ose Yasaka Shrine në çajtoret në Kioto afërsisht 300 vjet më parë.

Paraqitja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flokët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë karrierës së tyre, maiko do të veshë lloje të ndryshme nihongami (stili i flokëve tradicionale japoneze) në varësi të gradës, formalitetit dhe rastit. Këto modele flokësh zbukurohen më pas me kanzashi sezonale dhe të rastit (zbukurime tradicionale të flokëve).

Shumica e maiko, ndryshe nga geisha, përdorin flokët e tyre me shtimin e zgjatimeve, megjithëse praktikantët në zona të ndryshme të Japonisë mund të përdorin edhe paruke. Maiko duke përdorur flokët e tyre i ka flokët të rimodelohen çdo javë, që do të thotë se ata duhet të flenë në një jastëk të veçantë të njohur si takamakura - një bllok druri i ngritur me një jastëk - në mënyrë që t'i mbajnë ato.

Kimono dhe veshjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hikizuri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e maiko gjithashtu veshin një stil kimono të njohur si hikizuri (引きずり, fjalë për fjalë, "skaj zvarritës"). Hikizuri zakonisht janë të gjata diku nga 200–240 centimetra dhe shpesh shfaqin një skaj të mbushur lehtë për të krijuar peshë duke lejuar që skaji të zvarritet përgjatë dyshemesë. Kur ecin jashtë, maiko mbani hikizurin e tyre lart ose me duar, ose duke e lidhur në vend me një kordon të vogël në mënyrë që të mos zvarritet përgjatë tokës. Stili i hikizurit të veshur nga shumica e maiko përmban mëngë të gjata, të stilit furisode, dhe mund të shfaqë tuca të qepura horizontalisht në mëngë dhe vertikalisht përgjatë shpatullave; kjo është një bllokim i para Luftës së Dytë Botërore, kur maiko shpesh fillonte trajnimin e tyre në moshë të re.

Për raste zyrtare, maiko veshin një hikizuri të zezë, të stilit kurotomesode, me 5 kreshta (kamon) për të treguar okiya që i përkasin.

Darari obi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maiko veshin hikizuri zakonisht me një obi të njohur si një darari obo (だらり帯). Darari obi është i gjatë 6–7 metra, është i gjerë afërsisht 30 centimetra dhe vishet ekskluzivisht nga maiko. Për shkak të gjatësisë dhe peshës së saj, një komodë mashkullor (i njohur si otokoshi) është i nevojshëm për ta lidhur atë; otokoshi mund të veshë një maiko për më pak se pesë minuta, dhe mund të veshë një numër maiko çdo natë. Kreshta e okiya së një maiko ose është ngjyrosur, qëndisur ose thurur në fund të obi, poshtë kaikiri (vijat fundore). Për raste zyrtare, darari obi me brokada prej ari vishet.

Kimono[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa maiko jashtë Kiotos, dhe veçanërisht në Tokio, veshin furisode në vend të hikizuri; këta praktikantë (ndonjëherë të njohur si hangyoku) mund të mbajnë gjithashtu një paruke në vend që të modelojnë flokët e tyre.

Obi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maiko jashtë Kiotos mund të veshë gjithashtu një fukuro obi në vend të një darari obi, i cili është më i lehtë për tu lidhur dhe veshur; praktikantët në Tokio zakonisht i lidhin gjërat e tyre në stilin fukura suzume.