Makina elektrike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjeneratori elektrik

Një makinë elektrike është një aparaturë që konverton energjinë në tri kategori: gjenerator i cili konverton energjinë mekanike në energji elektrike, motor i cili konverton energjinë elektrike në energji mekanike, dhe transformator i cili ndërron nivelin e tensionit në një rrymë alternative.

Gjeneratori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një gjenerator elektrik është një pajisje që konverton energjinë mekanike në energji elektrike. Një gjenerator i shtyn elektronet të rrjedhin në një qark elektrik të jashtëm. Është disi e ngjashme me një pompë uji, e cila krijon një rrjedhje të ujit por nuk krijon ujë përbrenda. Burimi i energjisë meknaike, lëvizja elektrike kryesore, mund të reciprokojë ose të turbojë makinën me avull, ujin që bjen nëpër një turbinë ose rrotë uji, një makinë me djegie të brendshme, një turbinë e erës, një pajisje dore, ajër i ngjeshur ose ndonjë burim tjetër i energjisë meknaike.

Motorri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Motorri elektrik

Transformatori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enërgjia e prodhuar nga gjeneratori duhet të shkoj në tranformatorin qëndror.Transformatori ka enëgji :Transformator qendror dhe loklal

Transformatori.

Llojet e transformatorët [Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë 2 lloje transfromatorësh:

  1. Transformatorët rritës
  2. Transformatorët zvogëlues

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chapman, Stephen J. 2005. Electrical Machinery Fundamentals. 4th Ed. New York: McGraw Hill.