Makinat e rrymës së vazhduar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Makinat e rrymës se vazhduar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skema e makines

Eshtë nje paijse elektrike e cila punon në bazë të ligjit të Faradeit Ligji_i_Faradeit,i cili shpreh lidhëshmerin ndërmjet fushës magnetike dhe asaj elektrike. Makinat e rrymës së vazhduar janë makinat në të cilat më së miri shifet parimi i punës së tyre.Në fillim ishin të shpikur makinat me avull të cilat kanë bërë një revulucion të vogel në makineri.Më vonë me zbulimin e lidhëshmëris ndërmjet fushës elektrike dhe asaj magnetike , është bërë e mundshme zhvillimet e llojëve të ndryshme.Në bazë të punës së makinës me rrymë të vazhduar , në ditët e sotme janë ndërtuar shumë llojet tjera të makinave si ato Asinkrone , Sinkrone , dhe shumë lloje të tjera të cilët mundësojn jeten më të thjesht në ditët e sodit.

Parimi i Punës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[1]Makinat e rrymës së vazhduar perbëhet nga dy pjesë kryesore : Statori , apo induktori , është pjesa e palëvizshme e makinës dhe Rotori, apo indukti i cili paraqet pjesën e lëvizshme të makinës. Nën ndikimin e një ngacmuesi apo siq thuhet në literaturat e ndryshme nëpërmjet një Eksituesi nga jasht , ne pështjellat e statorit krijohet një Fluks i cili kalon edhe nëpër rotor.Në rotor janë të pështjellur disa dredha të cilat nën ndikimin e fushës magnetike , e bën të mundur që rotori i makinës të rrotullohet në kahun e fushës magnetike.Ky rrotullim ndikon një force elektromotore apo një tension të indukuar.Duhet cekur se ndërmjet rotorit dhe statorit egziston një hapsirë ajrore e cila mundëson rrotullimin e lirshëm te rotorit.Në skajet e statorit vendosen furçat të cilat preken apo takohen me pështjellat e rotorit , në të cilat është indukuar nje tension.Me kontaktin e furçave me pështjella , atëher nëpër furça kalon një rryme elektrike.Me anë të komutatorve rryma shëndrohet në atë njëkahore dhe kështu në dalje kemi rrymë të vazhduar.

Rregjimet e Punës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[2]Makinat e rrymës se vazhduar varësisht nga lidhja e e tyre mundë të punojnë në dy regjime : 1.Rregjim Motorik 2.Rregjim Gjenerator. Gjatë regjimit motorik , makina prodhon një moment në boshtin e tij i cili moment mundëson që makina ta vëj në lëvizje një paisje nga jashtë .Ndërsa gjatë rregjimit gjenerator në dalje makina jep një tension , dmth jep rrymë. Gjithashtu duhet cekur se gjatë rregjimit motorik tensioni ndërmjet brushave është më i madh se tensioni i indukuar ndërsa gjatë rregjimit gjenerator tensioni i indukuar është më i madhë.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Makinat e rrymes së vazhduar - Naum Xhorxhi - Tirane
  2. ^ Makinat e rrymes se vazhduar - Naum Xhorxhi - Tirane