Malet Rodope

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fshati Vrata në Malet Rodope në Bullgari

Malet Rodope janë masivi më i vjetër malor në Gadishullin Ballkanik. Malet Rodope shtrihen nga lumi Marica në lindje, Alpeve Shqiptare dhe Sharo-Pindeve në perëndim, dhe në veri deri malet Karpato-Ballkanike.

Këto male janë të ndërtuara nga rreshpet kristalore, me mermer, granit dhe me shkëmbinj të rinj vullkanik.

Shtrirje më të madhe kanë në jug të Bullgarisë, ku shtrihet edhe bërthama më e vjetër e masivit (i ashtuquajturi Rodopi i vërtetë), me majën më të lartë Rili (Musalla 2925 m). Rodopet e vërteta shtrihen në teritorin e Maqedonisë dhe Serbisë.

Maqedoni përfshijnë hapsirën në mes Vardarit dhe kufirit maqedono-bullgar (mali i Osogovës 2252m, Pllaqkovicës 1744m).

I ngjashëm me Rodopet e vërteta është edhe masivi i Pellagonisë (Jakupica 2540m) në veri të lumit Vardar. Toka e maleve Rodope eshte shume e vjeter, me e vjetra ne Gadishullin Ballkanik. Per shkak te veprimit te Fuqive te jashtme, majat e maleve te vjetra gromade kane forme te rrumbullaksuar.


shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]