Jump to content

Mali i Korabit

Coordinates: 41°47′25″N 20°32′48″E / 41.79028°N 20.54667°E / 41.79028; 20.54667
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Korab
Vargmali i Korabit
Pika më e lartë
MajaMali Korabit
Ngritja2,751 m (9,026 ft)
Prominenca2,169 m (7,116 ft) Edit this on Wikidata
Koordinatat41°47′25″N 20°32′48″E / 41.79028°N 20.54667°E / 41.79028; 20.54667
Gjeografia
ShtetetShqipëria Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut
VargmaliMalet Dinarike
Gjeologjia
Lloji i malitVargmal
Lloji i shkëmbitGur gëlqeror

Mali i Korabit është një nga malet më të larta të Europës Juglindore, i cili shtrihet përgjatë kufirit të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Kodrat e Korabit janë jashtëzakonisht të rrëpira, dhe në disa vende vihen re shkëmbinj vertikal, të cilat janë të larta deri në 100 metra. Një e treta e malit është e pasur me pyje gjetherënëse dhe gjysmën e ripit alpin e përbëjnë kullotat. Është i pasur me përenj dhe lumenj,  të cilat kanë rrjedhë të shpejtë dhe me rradhë rjedhin mbi kanione dhe lugina. Bukuri plotësuese i japin liqenet akullnajore. Korabin e zbukurojnë tetë liqene të përhershme dhe liqeni më i madh prej tyre është liqeni i Korabit, i cili gjendet në lartësi prej 2470 metra dhe është sipërfaqja më e lartë ujore në Maqedoni – një perlë e vërtetë malore.

Vend i pasur me bukuri të rralla natyrore, me gurë, shkëmbinj dhe kullota, i cili vizitohet nga shoqata të shumta alpinistësh të cilët arrijnë të ngjiten edhe deri në majën e saj e cila ka lartësinë 2764 m. Nga ana e Maqedonisë mund të udhëtohet deri në fshatrat e Rekës duke udhëtuar nga Dibra e Madhe-R.Maqedonisë e deri në disa prej këtyre fshatrave siç janë: Nistrovë, Bibaj, Zhuzhnjë, Rimnicë, Grekaj, Tanushaj, Nivisht si dhe në pjesën tjetër të Strazimirit nga organizohen ngjitjet alpinistike çdo vit. Vargmali i Korabit shtrihet mbi 40 kilometra në drejtimin veri-jug midis pjesës së poshtme të Drinit të Zi dhe saj kontribues Radika. Ajo është e vendosur rreth trekëndëshit kufitar të Shqipërisë, Maqedonisë dhe Kosovës, në jugperëndim të maleve të Sharit.

Korab është një masiv shumë i thyer malor dhe përbëhet kryesisht nga rreshpe dhe gëlqeror të Paleozoikut me strukturat në blloqe, si dhe disa shkëmbinj të dëmtuara rëndë prej gipsi të Triasikut Permian. Në anën perëndimore, mali bie thikë mbi muret shkëmbore. Ana veriore përbëhet nga shkëmbinj të thepisur. Një lloj i kulmit të dyfishtë, i Korabit I dhe II, që arrin lartësinë 2756 m, e cila pothuajse ka të njëjtën lartësi, është rreth 150 metra në veriperëndim të majës së Korabit brenda territorit shqiptar. Në të njëjtën kreshpë janë dy majat e tjera duke arritur mbi 2700m, Shulani i Radomirës dhe Korabi III. Juglindja, duke pasur pak zona shkëmbore ndajnë disa livadhe, të cilat arrihen shumë thjesht, dhe herë pas here nga barinjtë me kopetë e tyre të deleve.

Përveç majës së Korabit, ka disa të tjera, pothuajse në të njëjtën kuotë lartësie të barabartë. Në veri të majave binjake ka një numër të shumtë të tjerash paemër, me kulla shkëmbore me lartësi pothuajse të barabartë. maja gjendet rreth dy kilometra në jugperëndim, (maja /Porta e Korabit / Korapska Mala Vrata) arrin 2727m. Një disa qindra metra në jug është një tjetër majë maja e Moravës, e cila është 2718 metra. me vetëm pak metra më e ulët. majat janë gërryer herë pas here nga tektonika radiale në formën e blloqeve që në fund të Luginës Radika nga pala e Republikës të Maqedonisë. Këto blloqe herë pas here kanë shpatet pjerrta që të arrijë deri në 500 m (1,640 ft). Në pjesën më të lartë të saj, mbi 2000 m (6562 ft), klima është alpine dhe përfshin disa elemente të florës alpine. Mali Korab është shtëpi për ujvara spektakolare në luginën e sipërme të lumit Përroi i Thellë. Gjatë kohës së pranverës, ujëvarat arrin një lartësi prej mbi 130 metra, e cila e bën atë më të lartën në Maqedoni. Kufiri shtetëror ndërpret majën më të lartë Korabi i madh.

Pamje nga Mali i Korabit