Jump to content

Mantiset

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Oratoria femër e rritur e Irisit kryen një shfaqje kërcënuese bllof, duke u rritur me këmbët e përparme dhe krahët e hapur dhe gojën e hapur.

Mantiset janë një rend (Mantodea) insektesh që përmban mbi 2400 lloje në rreth 460 gjini në 33 familje. Familja më e madhe është Mantidae ("mantida" ). Mantiset janë të shpërndara në mbarë botën në habitate të buta dhe tropikale. Ata kanë koka trekëndore me sy të fryrë të mbështetur në qafë fleksibël. Trupat e tyre të zgjatur mund të kenë ose jo krahë, por të gjitha Mantodea kanë këmbë të përparme që janë zgjeruar shumë dhe përshtaten për të kapur dhe kapur gjahun; Qëndrimi i tyre drejt, ndërkohë që qëndron i palëvizshëm me parakrahët e palosur, ka çuar në emrin e përbashkët praying mantis.

Të afërmit më të afërt të mantiseve janë termitet dhe buburrecat (Blattodea), të cilat janë të gjitha brenda superrendit Dictyoptera. Mantiset ndonjëherë ngatërrohen me insektet me shkop (Phasmatodea), insekte të tjera të zgjatura si karkalecat (Orthoptera) ose insekte të tjera të lidhura më larg me këmbët e përparme rrëmbyese si mantismizat (Mantispidae). Mantiset janë kryesisht grabitqarë në pritë, por disa specie që banojnë në tokë gjenden në mënyrë aktive duke ndjekur prenë e tyre. Zakonisht jetojnë rreth një vit. Në klimat më të freskëta, të rriturit vendosin vezë në vjeshtë, pastaj vdesin. Vezët mbrohen nga kapsulat e tyre të forta dhe çelin në pranverë. Femrat ndonjëherë praktikojnë kanibalizëm seksual, duke ngrënë bashkëshortet e tyre pas çiftëzimit.

Mantiset konsideroheshin se kishin fuqi të mbinatyrshme nga qytetërimet e hershme, duke përfshirë Greqinë e lashtë, Egjiptin e lashtë dhe Asirinë. Një trope kulturore e njohur në karikaturat e imagjinon mantis femër si një femme fatale. Mantiset janë ndër insektet që mbahen më shpesh si kafshë shtëpiake.