Maratona e Beogradit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Stampa:Infobox Athleticrace Maratona e Beogradit është një garë maratone e mbajtur çdo vit në Beograd që nga viti 1988. Ajo është mbajtur zakonisht në mes të prillit dhe gjithashtu përmban dhe gjysmë maratonën dhe vrapim për qejf për publikun.

Sfondi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maratona e Beogradit është një nga ngjarjet më të mëdha sportive në Serbi . Një grup entuziastësh erdhën me një plan për të rivendosur garën që ekzistonte në vitin 1910 nga Obrenovac në Beograd . Maratona e parë moderne në Beograd u zhvillua më 8 maj 1988. Gjatësia e gjurmës origjinale të maratonës më 1910 ishte 23   km me disa pika kontrolli. Gjatësia e maratonës së vitit 1988 ishte 46.7   km, me fillim dhe mbarim përpara Ndërtesës së Parlamentit Federal . Që nga viti 1990 Maratona e Beogradit ka një standard prej 42.195 km gjatësi .

Bombardimet e NATO-s dhe Jugosllavisë në vitin 1999 nuk e penguan maratonën që të zhvillohej atë vit, dhe më 17 prill u zhvillua gara si një grup i matur. [1] Rreth 40 vrapues nga nëntë vende kaluan vijën e finishit në 3 orë 15 minuta dhe 16 sekonda. Vrapuesit nga vendet e NATO-s ishin Seine Brenson nga SHBA, dhe Michael Turzynski dhe Heinz Lorber nga Gjermania. Dy të fundit gjithashtu janë anëtarë të klubit maratona 100 gjermane.

Shoqëria Jugosllave e Sportit " Partizani " e mori përsipër organizimin e maratonës. Qyteti i Beogradit, departamentet e tij dhe shërbimet komunale ndihmuan në organizimin e ngjarjes. Gjithashtu ishin të përfshira edhe organet ekzekutive të qeverisë së qytetit, Ushtria e Serbisë, Policia Serbe, dhe një numër sponsorizuesish. Në shtator 2003, Beogradi deklaroi se maratona është një ngjarje me rëndësi të veçantë për qytetin. Të njëjtët organizatorë gjithashtu organizuan garën e Beogradit p<a href="./Bombardimi i Jugosllavisë nga NATO" rel="mw:WikiLink" data-linkid="61" data-cx="{&quot;adapted&quot;:true,&quot;targetTitle&quot;:{&quot;title&quot;:&quot;Bombardimi i Jugosllavisë nga NATO&quot;,&quot;pagelanguage&quot;:&quot;sq&quot;,&quot;thumbnail&quot;:{&quot;source&quot;:&quot;http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B5_%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5_%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D1%83_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D1%83_%D1%83_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC_%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D1%83.jpeg/80px-%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B5_%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5_%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D1%83_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D1%83_%D1%83_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC_%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D1%83.jpeg&quot;,&quot;width&quot;:80,&quot;height&quot;:47}},&quot;sourceTitle&quot;:{&quot;title&quot;:&quot;NATO bombing of Yugoslavia&quot;,&quot;pagelanguage&quot;:&quot;en&quot;,&quot;thumbnail&quot;:{&quot;source&quot;:&quot;http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B5_%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5_%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D1%83_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D1%83_%D1%83_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC_%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D1%83.jpeg/80px-%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B5_%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5_%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D1%83_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D1%83_%D1%83_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC_%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D1%83.jpeg&quot;,&quot;width&quot;:80,&quot;height&quot;:47},&quot;description&quot;:&quot;March–June 1999 NATO military operation in Yugoslavia&quot;}}" class="mw-redirect cx-link" id="mwFg" title="Bombardimi i Jugosllavisë nga NATO">ë</a>rmes historisë, një garë rreth qytetit të Kalemegdanit , e cila filloi në vitin 1996. [2]

Maratona e Beogradit është përshtatur për njerëzit e të gjitha moshave, dhe është e ndarë në kategoritë e mëposhtme:

  • Maratona e fëmijëve është një garë për fëmijët.
  • Vrapi argëtues është ngjarja me pjesëmarrësit më të shumtë (5 km).
  • Gjysma-maratona është një maratonë gjysmë distancë që është në përputhje me standardet botërore.
  • Maratona ka një standard 42.195 km gjatësi maratone.
Gara e meshkujve në vitin 2006
William Kwambai Kipchumba kryesoi podiumin në vitin 2008

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Butcher, Pat (1999-10-11). Paul Tergat to race through history Arkivuar 23 tetor 2012 tek Wayback Machine. IAAF. Retrieved on 2009-10-15.
  2. ^ The Belgrade Race Through History Arkivuar 18 shtator 2014 tek Wayback Machine. Belgrade Marathon. Retrieved on 2009-10-15.
Lista e fituesve
  • Karamata, Ozren (2010-04-20). Maratona e Beogradit . Shoqata e Statistikave të Rrugëve . Marrë nga 2010-04-21.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]