Marenglen Verli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Marlengen Verli (lindi më 19 dhjetor 1951) është historianë shqiptarë. Që nga viti 2009, ai është anëtar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë.[1]

Pasi përfundoi shkollën e lartë "Petro Nini Luarasi", ai hyri në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë të Universitetit të Tiranës, dega hisyori-gjeografi. Gjatë viteve 1973–79 ai punoi si mësues në qytetin e Laçit. Në vitin 1979 ai mbajti pozitën “personel shkencor” në Institutin e Historisë në Tiranë deri në vitin 2003. Prej vitit 2005–2008 ai shërbeu si drejtor i Institutit të Historisë, dhe kryeredaktor i revistës Studime historike.

Për 30 vjet ai ka qenë ligjërues i Universitetit të Tiranës (Fakulteti i Historisë-Filologji dhe Fakulteti i Shkencave Shoqërore),Universiteti Aleksandër Xhuvani në Elbasan.[2] Si autor dhe bashkëautor, ai liston shumë botime, të profilizuara në historinë e shqiptarëve brenda zonave të ish-Jugosllavisë.[3]

Publikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas vitit 2015:[2]

 • Fjalor enciklopedik shqiptar (Encyclopedic Albanian Dictionary), as co-author, Academy of Sciences, Tirana: 1985. OCLC 15296028.
 • E vërteta mbi Kosovën dhe shqiptarët në Jugosllavi (Truth on Kosovo and Albanians in Yugoslavia), Academy of Sciences, Tirana: 1992. OCLC 31243172.
 • Reforma agrare kolonizuese në Kosovë (1918–1941) (The colonizing agrarian reform in Kosovo [1918–1941]), Tirana: Akademia e Shkencave e Republikës së Shqiperisë Instituti i Historisë; Bonn: Iliria, OCLC 760927766.
 • Shfrytëzimi ekonomik i Kosovës në vitet ‘70-‘90 (Economic exploitation of Kosovo during '70–'90s), Tirana: Shtëpia Botuese "Dituria", 1994. OCLC 39216954.
 • Plava e Gucia në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare (1876–1919) (Plav and Gusinje in the Albanian national movement [1876–1919]), Elmaz B. Plava, M.Verli as editor and arranger, Tirana: Shtëpia Botuese "Marin Barleti", 1995. OCLC 37228348.
 • Ballafaqime politike në Shqipëri (1898–1942) (Political confrontations in Albania [1898–1942]), Sejfi Vllamasi, M.Versli as editor, Tirana: Shtëpia Botuese "Marin Barleti", 1995. OCLC 37228559.
 • Çështja e Kosovës një problem historik dhe aktual (Kosovo question, a historical and current problem), as co-author, Tirana: Eurorilindja, 1996.[4]
 • Kujtime të Tafil Boletinit: "Përballë sfidave të kohës" (Memoirs of Tafil Boletini: "In front of the challenges over time"), Tirana: Botimpex, 1996; 2003. ISBN 9789992782347.
 • Kujtime të Tafil Boletinit: "Pranë Isa Boletinit" (Memoirs of Tafil Boletini: "Close to Isa Boletini"), Tetovo : Ndërmarrja Gazetare-Botuese Album, 1996. OCLC 38841879.
 • Kosova në vështrim enciklopedik (Kosovo in a encyclopedic view), as co-author, Tiranea: Botimet Toena, 1999. ISBN 9789992711705.
 • Ekonomia e Kosovës në vargonjtë e politikës jugosllave (1945–1990) (Economy of Kosovo chained by the Yugoslav politics [1945–1990)], Tirana: Shtëpia Botuese "Mësonjëtorja e parë", 2000. OCLC 49001814.
 • Kosova në fokusin e historisë (Kosovo in the focus of history), vol.I, Tirana: Botimpex, 2002. ISBN 9789992782316.
 • Kosova në fokusin e historisë (Kosovo in the focus of history), vol.II, Tirana: Botimpex, 2003. ISBN 9789992782316.
 • Komiteti "Mbrojtja Kombëtare e Kosovës", ("National Defence of Kosovo" Committee), Tirana: Akad. e Shkencave, 2004. ISBN 9789994365302.
 • Nga Kosova për Kosovën. Profile biografike (From Kosovo to Kosovo. Biographical profiles), Tirana: Botimpex, 2006. ISBN 9789994380114.
 • Pavarësia e Shqipërisë dhe sfidat e shtetit shqiptar gjatë shek. XX (Independence of Albania and the challenges of the Albanian state during XX century), Tirana: Instituti i Historisë Universiteti i Tiranës, 2008. ISBN 9789995664817.
 • Lef Nosi – Dokumente Historike 1912–1918 (Lef Nosi – Historical documents 1912–1928), as editor, Tirana: Instituti i Historisë, 2007. ISBN 9789995610043.
 • Shqipëria dhe Kosova – historia e një aspirate (Albania and Kosovo – story of an aspiration), vol. I-II, Tirana: Botimpex, 2007. ISBN 9789994380145.
 • Fjalori enciklopedik shqiptar (Albanian Encyclopedic Dictionary), vol. I-II, as co-author and editor, Tirana: Academy of Sciences, 2007.
 • Historia e Popullit Shqiptar / Monografi kolektive (History of the Albanian people / collective monograph), as co-author, vol.III, Tirana: Instituti i Historisë, 2007.
 • Kosova – sfida shqiptare në historinë e një shekulli (Kosovo – the Albanian challenge in the history of a century), Tirana: Botimpex, 2007. ISBN 9789994380138.
 • Lidhja Shqiptare e Prizrenit në dokumentet austro-hungareze (Albanian League of Prizren from the Austro-Hungarian documents), as editor, Tirana: Albanica, 2008. ISBN 9789951873529.
 • Historia e Shqipërisë e viteve 1912–1964 në Kujtimet e Spiro Kosovës (History of Albania 1912–1964 in the memoirs of Spiro Kosova), vol.I as editor; vol.III as co-author and editor, Tirana: Klean, 2008. ISBN 9789995664855.
 • Historia e Popullit Shqiptar / Monografi kolektive (History of the Albanian people / collective monograph), as co-author, vol.IV, Tirana: Instituti i Historisë, 2008.
 • Fjalori enciklopedik shqiptar (Albanian Encyclopedic Dictionary), vol. I-II, as co-author and editor, Tirana: Academy of Sciences, 2008.
 • Monarkia shqiptare (1928–1939) / Vëllim me studime (Albanian monarchy (1928–1939) / Volume of studies), as co-author and editor, Tirana: Botimet Toena, 2011. ISBN 9789994317219.
 • Dokumente britanike për çështjen shqiptare në Konferencën e Ambasadorëve në Londër 1912–1913 (British documents for the Albanian cause from the Conference of the Ambassadors in London 1912–1913), as co-editor, Tirana: Botimet "Toena", 2012. ISBN 9789994318032.
 • Dokumente franceze për Shqipërinë dhe shqiptarët më 1912 (French documents on Albania and Albanians in 1912), as editor, Tirana: Botimet "Toena", 2012. ISBN 9789994317981.
 • Franc Nopça, Fiset e Malësisë së Shqipërisë Veriore dhe e drejta zakonore e tyre (Franz Nopcsa, The northern Albania highland tribes and their customary law), as co-editor, Tirana: Shtepia botuese "Eneas", 2013. ISBN 9789928110350.
 • Franc Nopça, Pikëpamjet fetare, doket dhe zakonet e Malcisë së Madhe (Franz Nopcsa, Religious views, customs, and traditions of the Grand Highland), as co-editor, Tirana: Centre of Albanlogical Studies, 2012. ISBN 9789928110299.
 • Shqipëria në dokumentet austro-hungareze (Albania through Austro-Hungarian documents), as co-author and editor, vol.VI, Tirana: Centre of Albanological Studies, 2012. OCLC 842993501.
 • Syrja Vlora. Kujtime – Nga fundi i sundimit osman në Luftën e Vlorës (Syrja Vlora. Memoirs – from the late Ottoman rule to the Vlora War), as co-editor, Tirana: "Iceberg" Publishing House, 2013. ISBN 9789928414045.
 • Shqipëria në dokumentet austro-hungareze (Albania through Austro-Hungarian documents), as co-author and editor, vol.VII, Tirana: Centre of Albanological Studies, 2014. OCLC 842993501.
 • Shqiptarët gjatë Luftës së Dytë Botërore / Vëllim me studime (Albanians during WWII / Volume of studies), as co-author and editor, Prishtina: Instituti i Historise "Ali Hadri", Tirana: Instituti i Historisë, 2014. OCLC 907948318.
 • Shqiptarët në optikën e diplomacisë austro-hungareze 1878–1918 (Albanians through the optics of the Austro-Hungarian diplomacy), Tirana: Klean, 2014. ISBN 9789928420930.
 • Aspekte rreth krijimit dhe zgjidhjes së çështjes shqiptare (Aspects of the creation and resolution of the Albanian cause), vol.I, Tirana: Klean, 2014. ISBN 9789928420978.
 • Shqipëria në Konferencën e Paqes 1919–1920 (Albania at the Peace Conference 1919–1920), 2015.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ [https://web.archive.org/web/20190420002843/http://www.akad.gov.al/ash/asambleja/anetar-asamblese/anetar-asociuar Arkivuar 20 prill 2019 tek Wayback Machine Academy of Sciences of Albania – list of Associated Academics]
 2. ^ a b Biography of M.Verli – Academy of Sciences of Albania
 3. ^ Mexhiti takoi akademikun shqiptar Marenglen Verli, Republic of Macedonia: Zhurnal News Agency, 2015-08-07, arkivuar nga origjinali më 23 dhjetor 2015, marrë më 6 korrik 2018, Kryetari i komunës së Çairit Izet Mexhiti, ka pritur si mysafir historianin dhe studiuesin e mirënjohur shqiptar Akademik Marenglen Verli, i cili është i njohur me veprat e tij shkencore për historiografinë shqiptare, në veçanti botimet për shqiptarët e Maqedonisë dhe Kosovës. {{citation}}: |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ UNESCO – Index Translatonium