Jump to content

Mariana Victoria e Spanjës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mariana Victoria e Bourbon dhe Farnesio
Mariana_Victoria_de_Borbón_y_Farnesio,_Reina_consorte_de_Portugal
Bashkëshortja mbretëreshë e Portugalisë
Në detyrë
31 korrik 1750 – 24 shkurt 1777
Paraprirë ngaMaria Ana nga Austria
Pasuar ngaPedro III Portugali
Të dhëna vetjake
U lind më31 mars 1718
Real Alcazar i Madridit, Madridit, Spanja
Vdiq më17 janar 1781
Lisbonës, Portugalia
NënshtetësiaSpanjishte
Bashkjetuesja/etJosef I i Portugalisë
FëmijëtMaria I e Portugalisë

Mariana Victoria e Spanjës ( Portugalisht: Mariana Vitória : Mariana Vitória ; 31 mars 1718 – 15 janar 1781) ishte një Infanta e Spanjës nga lindja dhe më vonë ishte Mbretëresha e Portugalisë si gruaja e mbretit Jozef I. Ajo veproi si regjente e Portugalisë në 1776-1777, gjatë muajve të fundit të jetës së burrit të saj dhe si këshilltare e vajzës së saj, Maria I e Portugalisë, në mbretërimin e saj.