Mark Tirta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Mark-tirta.jpg

Akad. Mark Tirta, etnolog, lindur në OroshMirditë-s më 21 maj 1935; kryen studimet në universitetin eShkodrës e të Tiranë-s për Histori - Gjuhësi më 1957- 1961. Në vitet 1955-1957 dhe 1959-1967 ka qenë arsimtar në Mirditë: më tepër drejtor shkolle a inspektor arsimi për rrethin.

Nga viti 1961 e në vazhdim, krahas punës në arsim, merret dukshëm me kërkime në fushë të etnokulturës: mbledhje materiali etnografik e folklorik, zbulon e përshkruan qendra të reja arkeologjike të Arbrit Mesjetar, po kështu dhe kulturë ilire e romake, ngriti një muze në Rrëshen (1967), mbledh toponime, antroponime, fjalë të rralla. Botoi shkrime të ndryshme. Ka bërë një fjalor me 6500 toponime të Mirditë-s. Si rrjedhojë e kësaj pune kërkimore, më 1968 e emërojnë etnolog profesionist në Tiranë, në Institutin e Histori - Gjuhësisë, dega e etnologjisë.

Titujt dhe gradat shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Doktor Prof. As. Prof. Akad. As. Akademik

Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]