Marrëveshja e detit Shqipëri–Itali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kufiri detar ndërmjet Shqipërisë dhe Italisë

Marrëveshja për përcaktimin e kufirit detar Shqipëri–Itali është një traktat i vitit 1992 midis Shqipërisë dhe Italisë, në të cilin të dy vendet ranë dakord të caktojnë një kufi detar midis tyre.

Traktati u nënshkrua në Tiranë më 18 dhjetor 1992. Teksti i traktatit përcakton 16 segmente detare me vijë të drejtë, të bazuar mbi 17 koordinata. Kufiri përfaqëson një vijë të baraslarguar ndërmjet Italisë dhe Shqipërisë. Pika më veriore e kufirit formon një trepikësh detar me Malin e Zi; pika më jugore formon një trepikësh detar me Greqinë.

Traktati është i veçantë mes traktateve të kufirit detar se lejon që për mosmarrëveshjet në lidhje me kufirin palët t'i referohen Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë nëse nuk mund të zgjidhet me mjete diplomatike brenda katër muajve.

Emri i plotë i traktatit është Marrëveshja ndërmjet Shqipërisë dhe Italisë për përcaktimin e shelfit kontinental të secilit prej dy vendeve.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teksti i plotë i marrëveshjes në anglisht