Mazllum Saneja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mazllum Saneja

Mazllum Saneja (1945, në Gjakovë) është poet, eseist dhe përkthyes i letërsise polake në gjuhën shqipe dhe i letërsisë shqipe në gjuhën polake.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mazllum Saneja lindi më 1945 në Gjakovë, Kosovë. Në Prishtinë kreu Fakultetin Filozofik, Gjuhë dhe Letërsi shqipe, kurse më vonë edhe studimet pasuniversitare.

Gjuhën polake e mësoi në Universitetet e Varshavës, Vrocllavit dhe Krakovit (1978-1981). Më vonë në Universitetin e Varshavës studioi letërsinë polake.

Në vitin 1997 fitoi Çmimin prestigjioz letrar ZAIKS i Shoqatës së Autorëve të Polonisë për arritje të rëndësishme në fushën e përkthimit të letërsisë polake.

Është anëtar i PEN Qendrës së Kosovës dhe anëtar i Shoqatës së Përkthyesve të Kulturës Evropiane në Varshavë. Jeton në Varshavë.

Veprat letrare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libra me poezi:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Poloni janë botuar edhe këto vepra me poezi të Mazllum Sanejës:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërkaq, Mazllum Saneja është bashkëautor i librit gjuhësor


Përkthimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga gjuha polake në gjuhën shqipe:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga gjuha shqipe në gjuhën polake:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Antologjitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autor i tri antologjive:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]