Jump to content

McDonnell Douglas F-15 Eagle

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
F-15 Eagle
TypeAvion luftarak
Place of originSHBA
Service history
In service9 janar 1976
Used byForcat Ajrore të SHBA
Forcat Ajrore Japoneze
Forcat Ajrore Mbretërore Saudite
Forcat Ajrore Izraelite, etj.
Production history
DesignerMcDonnell Douglas
Designed1967
ManufacturerMcDonnell Douglas
Boeing Defense, Space & Security
Unit costF-15A/B: US$28 milion (1998)
F-15C/D: US$30 milion (1998)
Produced1970
No. builtF-15A/B/C/D/J/DJ: 1,198
VariantsMcDonnell Douglas F-15E Strike Eagle
McDonnell Douglas F-15 STOL/MTD
Boeing F-15SE Silent Eagle
Mitsubishi F-15J

McDonnell Douglas (tani Boeing) F-15 Eagle është një aeroplan gjuajtës taktik me dy-motor për të gjitha motet i projektuar nga McDonnell Douglas për të fituar dhe ruajtur superioritetin ajror në luftime ajrore. Ai është konsideruar ndër luftëtarët më të suksesshëm modern, me mbi 100 fitore luftarake ajrore pa humbje në dyluftime. Pas shqyrtimit të propozimeve, Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara zgjodhën dizajnin e McDonnell Douglas në vitin 1967 për të përmbushur nevojën për shërbimin e një gjuajtësi të përkushtuar superioritetit ajror. Eagle për herë të parë fluturoi në korrik 1972, dhe hyri në shërbim në vitin 1976.

Që nga vitet 1970, Eagle është eksportuar në Izrael, Japoni, dhe Arabi Saudite. Pavarësisht se fillimisht ishte paraparë vetëm si avion i superioritetit ajror, dizajni është dëshmuar mjaft fleksibil duke lejuar zhvillimin më vonë të një derivati për sulme në tokë, F-15E Strike Eagle, i cili hyri në shërbim në vitin 1989. Eagle F-15 pritet të jetë në shërbim me Forcat Ajrore Amerikane përtej vitit 2025.

Specifikimet (F-15C)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamje e përparme e F-15C
Diagrama e armatimit të F-15A Eagle

Të dhënat prej USAF fact sheet,[1] Jane's All the World's Aircraft,[2] Combat Legend, F-15 Eagle and Strike Eagle[3]

Karakteristikat e përgjithshme

 • Ekuipazhi: 1: piloti
 • Gjatësia: 19.43 m (63 ft 9 in)
 • Hapja e krahëve: 13.05 m (42 ft 10 in)
 • Lartësia: 5.63 m (18 ft 6 in)
 • Siperfaqja e krahëve: 56.5 m² (608 ft²)
 • Forma e Krahëve: NACA 64A006.6 rrënja, NACA 64A203 maja
 • Pesha pa ngarkesë: 12,700 kg (28,000 lb)
 • Pesha me ngarkesë: 20,200 kg (44,500 lb)
 • Pesha e ngritjes: 30,845 kg (68,000 lb)
 • Motorri i avionit: 2 × Pratt & Whitney F100-100 ose −220 me pasdjegie turbofan
  • Shtytja e thatë: 77.62 kN (17,450 lbf) secili
  • Shtytja me pasdjegie: 111.2 kN për −220 (25,000 lbf për −220) secili
 • Kapaciteti i karburantit: 6,100 kg serbatori i brendshëm[4]

Performanca

 • Shpejtësia maksimale:
  • Në lartësi të mëdha: Mak 2.5+ (2,665+ km/h)
  • Në lartësi të ulëta: Mak 1.2 (1,450 km/h)
 • Rrezja e luftimit: 1,967 km, 1,222 mi (1,061 milje detare) për misione gjurmimi
 • Rrezja maksimale: 3,000 milje detare, 5,550 km (3,450 mi) me depozita shtesë karburanti dhe 3 depozita të jashtme
 • Lartësia maksimale e fluturimit: 20,000 m (65,000 ft)
 • Shpejtësia e ngritjes(në lartësi): 254 m/s (>50,000 ft/min)
 • Ngarkesa e krahëve: 358 kg/m² (73.1 lb/ft²)
 • Raporti shtytje/peshë: 1.12 (−220)

Armatimi

 • Topa: 1× top zinxhir me 6 gryka M61 Vulcan, 940 goditje
 • Pika të forta: 11 në total (pa përfshirë CFT): dy nën krahë (secila me shtesë për dy raketa), katër nën trup anash (për mbajtjen e AIM-7 Sparrow) dhe një pikë e fortë poshtë në mes të trupit të avionit me kapacitet 7,300 kg dhe mundësi për të mbajtur:
  • Raketa:
  • Të tiera:
   • deri në 3× 2,300 L karburant në depozita të jashtme për rreze të gjatë veprimi.
   • MXU-648 bagazh – për të mbajtur sendet personale të personelit ose pjesë këmbimi.

Sistemet elektronike

 • Radari:
  • Raytheon AN/APG-63 ose AN/APG-70[5][N 1] ose
  • Raytheon AN/APG-63(V)1 ose
  • Raytheon AN/APG-63(V)2 Active Electronically Scanned Array (AESA) ose
  • Raytheon AN/APG-63(V)3 Active Electronically Scanned Array (AESA)[6][N 2]
  • Joint Helmet Mounted Cueing System[6]
 • Kundërmasat:

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Megjithëse shumë avionë F-15C u prodhuan me radarin APG-70,ata u ripajisën me konfigurimin e AN/APG-63(V)1.
 2. ^ Të dy variantet AF dhe ANG F-15Cs do të paisen me (deri në) 48 V3 njësi në vitet 2009–2015, në 19 avionët ekzistues.

Citime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "F-15 Eagle fact sheet." U.S. Air Force, Mars 2008. Tërhequr më: 1 shtator 2011.
 2. ^ Lambert 1993, f. 522.
 3. ^ Davies 2002, Shtojca 1.
 4. ^ Spick 2000, f. 137.
 5. ^ Parsch, Andreas. "AN/APG: Airborne fire control radars." Designation-Systems.Net, 20 nëntor 2008. Tërhequr më: 27 shtator 2010.
 6. ^ a b Schanz, Marc V., Assoc. Editor. "F-15s to Get New Radars." Aerospace World: Air Force Magazine, Journal of the Air Force Association Volumi 90, Nr. 6, f. 18, dhjetor 2007. ISSN 0730-6784.
 7. ^ a b c Parsch, Andreas. "AN/ALQ – Airborne Countermeasures Multipurpose/Special Equipment." Designation-systems.net, 9 tetor 2007. Tërhequr më: 27 shtator 2010.
 8. ^ Parsch, Andreas. "AN/APX – Airborne Identification Radars." Designation-Systems.Net, 9 tetor 2007. Tërhequr më: 27 shtator 2010.
 9. ^ Parsch, Andreas. "AN/ALR – Airborne Countermeasures Receivers." Designation-Systems.Net, 20 nëntor 2008. Tërhequr më: 27 shtator 2010.
 10. ^ Parsch, Andreas. "AN/ALE: Airborne countermeasures ejectors." Designation-Systems.Net, 20 nëntor 2008. Tërhequr më: 27 shtator 2010.