Mehdiu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Emri i Muhammed el-Mehdi

Mehdi (Arabisht: مهدي) do të vijë para Ditës Gjykimit, i cili do të sundojë për pesë, shtatë, nëntë ose nëntëmbëdhjetë vjetë (sipas transmetimeve të ndryshme). Sipas muslimanëve sunni, Mehdiu do të vijë, ndërsa sipas muslimanëve shia, Mehdiu ka lindur dhe është zhdukur derisa të vijë në një kohë. Sipas dymbëdhjetë imamëve, imami i dymbëdhjetë është Mehdiu.

Transmetimet e haditheve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Transmetohet që Said bin Musajab të ketë thënë:
  • Muhammedi ka thënë për Mehdiun:

Emri i tij do të jetë si emri im, ndërsa emri i babait të tij do të jetë si emri i babait tim.

Ne ishim me Umm Seleme dhe diskutonim për Mehdiun. Ajo tha: e kam ndëgjuar të dërguarin e Allahut: Mehdiu është një nga pasarëdhësit të Fatimes. [Sunen Ibn Mexhe]

  • Transmetohet prej Aliut se Muhammedi ka thënë:

Mehdiu është prej neve. Allahu do ta drejtoj atë brenda në një nate. [Sunen ibn Mexhe]

Islami i sunnive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

muslimanët sunni besojnë ndryshe nga muslimanët shia. Synitët besojnë se Mehdiu do të vijë para Ditës së Gjykimit.

Islami i shiave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiitët mendojnë se Muhammed bin al-Hasan al-Askari është Mehdiu i premtuar, i cili do të vijë para Ditës së Gjykimit. Sipas shiave, Mehdiu ka lindur dhe një ditë do të vijë së bashku me Isain për ta mbushur botën me drejtësi. Sipas shiave, Mehdiu u lind në Samarra, qytet në Irak.

Sipas shiave, do të ndodhin disa ngjarje para se Mehdiu të vijë. Këto ngjarje janë:

  • Pjesa më e madhe e njerëzve që pretendojnë që janë musliman do të jenë vetëm në emër, pavarësisht praktikimit të tyre të riteve islame dhe do të jenë ata që do të bëjnë luftë me Mehdiun.
  • Para ardhjes së tij, do të bëhet lufta e kuqe dhe lufta e bardhë, e cila dy e treta e njerëzve do të vdesin. Një e treta do të vdesin nga lufta e kuqe, ndërsa një treta do të vdesin nga lufta e bardhë.
  • Do të bëhet një luftë e madhe në tokën e Sirisë, derisa të shkatërrohet.