Jump to content

Meshkujt që bëjnë seks me meshkuj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Meshkujt që bëjnë seks me meshkuj (MSM) i referohet të gjithë meshkujve që angazhohen në aktivitet seksual me meshkuj të tjerë, pavarësisht nga identiteti seksual. Termi u krijua nga epidemiologët në vitet 1990 për të studiuar dhe komunikuar më mirë përhapjen e infeksioneve seksualisht të transmetueshme si HIV/AIDS midis të gjithë meshkujve seksualisht aktivë. Ky term nuk përfshin vetëm ata që identifikohen si gej apo biseksualë, por edhe meshkuj të tjera të angazhuar në aktivitet seksual me meshkuj, përfshirë prostituta meshkuj.

Si një kategori e ndërtuar e sjelljes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi burra që bëjnë seks me burra ishte përdorur në diskutimet e shëndetit publik, veçanërisht në kontekstin e HIV/AIDS-it, që nga viti 1990 ose më herët, por shpikja e inicializmit nga Glick et al. në vitin 1994 "sinjalizoi kristalizimin e një koncepti të ri". [1] [2] Ky koncept i sjelljes vjen nga dy këndvështrime të ndryshme akademike. Së pari, ajo u ndoq nga epidemiologë që kërkonin kategori të sjelljes që do të ofronin koncepte më të mira analitike për studimin e rrezikut të sëmundjes sesa kategoritë e bazuara në identitet (të tilla si " gay ", " biseksual " ose "hetero"), sepse një njeri që vetë -Identifikohet si gej ose biseksual nuk është domosdoshmërish seksualisht aktiv me meshkujt dhe dikush që identifikohet si heteroseksual mund të jetë seksualisht aktiv me meshkuj. Së dyti, përdorimi i tij lidhet me kritikën e termave të identitetit seksual të përhapur në literaturën e ndërtimit shoqëror, e cila zakonisht refuzonte përdorimin e koncepteve të bazuara në identitet në kontekstet kulturore dhe historike. Huffington Post hipotetizoi se termi MSM u krijua nga Cleo Manago, njeriu i cili gjithashtu vlerësohet për shpikjen e termit dashuri për të njëjtën gjini (SGL). [3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Young RM, Meyer IH (korrik 2005). "The trouble with "MSM" and "WSW": erasure of the sexual-minority person in public health discourse". Am J Public Health (në anglisht). 95 (7): 1144–1149. doi:10.2105/AJPH.2004.046714. PMC 1449332. PMID 15961753.
  2. ^ Glick M, Muzyka BC, Salkin LM, Lurie D (maj 1994). "Necrotizing ulcerative periodontitis: a marker for immune deterioration and a predictor for the diagnosis of AIDS". J. Periodontol. (në anglisht). 65 (5): 393–7. doi:10.1902/jop.1994.65.5.393. PMID 7913962.
  3. ^ The Huffington Post, "Cleo Manago: The Most Dangerous Black Gay Man?" by Irene Monroe, January 1, 2016