Jump to content

Akronimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
"NYPD", një akronim për "New York Police Department", përdoret në anën e një makine policie për ta identifikuar atë se i përket NYPD

Një akronim është një fjalë ose emër i përbërë nga pjesë të fjalëve të emrit të plotë. Akronimet zakonisht formohen nga shkronjat fillestare të fjalëve, si në NATO (North Atlantic Treaty Organization (Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut)), por ndonjëherë përdorin rrokje, si në Beneluks (shkurt për Belgjikë, Holandë dhe Luksemburg). Ato mund të jenë gjithashtu një përzierje, si në radar (Radio Detection And Ranging).

Akronimet mund të shqiptohen si fjalë, si NASA dhe UNESCO; si shkronja individuale, si CIA, TNT, NPC, BLM dhe ATM; ose si shkronja dhe fjalë, si JPEG, CSIS dhe IUPAC.

Kuptimi më i gjerë i akronimit - kuptimi i të cilit përfshin terma të shqiptuara si shkronja individuale - ndonjëherë kritikohet, por ky është kuptimi origjinal i termit,[1] dhe është ende në përdorim të zakonshëm.[2] Redaktorët e fjalorëve dhe udhëzuesve të stilit nuk janë në një marrëveshje universale për emërtimin e shkurtesave të tilla, dhe është një çështje e diskutueshme nëse termi akronim mund të zbatohet në mënyrë legjitime për shkurtesat që nuk shqiptohen "si fjalë", këto autoritete gjuhësore as nuk bien dakord për përdorimin e saktë të hapësirave, shkronjave të mëdha e të vogla dhe të shenjave të pikësimit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "acronym, n." Oxford English Dictionary (në anglisht) (bot. Third). Oxford University Press. dhjetor 2011. Arkivuar nga origjinali më 22 janar 2020. Marrë më 22 janar 2020.
  2. ^ "Acronym". The Merriam-Webster.com Dictionary (në anglisht). Merriam-Webster Inc. 22 janar 2020. Arkivuar nga origjinali më 22 janar 2020. Marrë më 22 janar 2020.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]