Shërbimi Informativ i Sigurisë (Kanada)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje ajrore e selisë së CSIS në Otava.

Shërbimi Informativ Kanadez i Sigurisë (CSIS, /ˈsiːsɪs/; frëngjisht: Service canadien du renseignement de sécurité, SCRS) është agjencia kryesore kombëtare e inteligjencës kanadeze. Ai është përgjegjës për mbledhjen, analizimin, raportimin dhe shpërndarjen e informacionit mbi kërcënimet ndaj sigurisë kombëtare të Kanadasë dhe kryerjen e operacioneve, të fshehta dhe të hapura, brenda Kanadasë dhe jashtë saj. Agjencia gjithashtu raporton dhe këshillon ministrin e sigurisë publike për çështjet dhe situatat e sigurisë kombëtare që kërcënojnë sigurinë e kombit.

CSIS e ka selinë në Otava, Ontario, në një strukturë të ndërtuar me qëllim të përfunduar në 1995. Agjencia është përgjegjëse ndaj Parlamentit nëpërmjet ministrit të sigurisë publike dhe mbikëqyret nga Agjencia Kombëtare e Sigurisë dhe Rishikimit të Inteligjencës. CSIS gjithashtu i nënshtrohet shqyrtimit nga Gjykata Federale. Agjentët e CSIS nuk lejohen të bëjnë arrestime.

Agjencia drejtohet nga një drejtor, i 9-ti dhe aktuali është David Vigneault, i cili mori detyrën në 19 qershor 2017.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]