Jump to content

Metoda sokratike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Metoda sokratike ose Debati sokratik është një formë e dialogut bashkëpunues argumentues midis individëve, bazuar në pyetje dhe përgjigje, e bërë me qëllim të stimulimit të të menduarit kritik dhe për të nxjerrë ide dhe presupozime themelore. Kjo është një metodë dialektike, që përfshin një diskutim në të cilin merret në pyetje mbrojtja e një pikëpamjeje; një pjesëmarrës mund të dërgojë një tjetër që në një farë mënyre të kundërshtojë vetveten, duke dobësuar kështu pikën e mbrojtësit. Kjo metodë është emërtuar sipas filozofit klasik grek Sokrati dhe është përshkruar në veprën "Theaetetus" të Platonit si majeutika, pasi që është përpjekur të nxjerrë përkufizime të nënkuptuara në besimet e bashkëbiseduesve, ose për t'i ndihmuar ata të zgjerojnë më tutje kuptimin e tyre.

Metoda Sokratike është një metodë e eliminimit të hipotezës, në atë mënyrë që hipoteza më e mirë gjendet duke identifikuar dhe eliminuar në mënyrë të vazhdueshme ato të cilat çojnë në kontradikta. Metoda Sokratike kërkon për të vërtetat e përgjithshme, të cilat formojnë besimet dhe i shqyrton ato për të përcaktuar qëndrueshmërinë e tyre me bindjet e tjera. Forma bazë e saj është një seri pyetjesh të formuluara si teste të logjikës dhe fakteve të cilat synojnë të ndihmojnë një person ose grup të zbulojnë bindjet e tyre rreth një teme, të eksplorojnë përkufizimet ose logon (logot) dhe të kërkojnë të karakterizojnë karakteristikat e përgjithshme të ndara nga rastet e veçanta. [1] [2] [3] [4]

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ Copeland, Matt (2010). Socratic Circles: Fostering Critical and Creative Thinking in Middle and High School. Portland, MN: Stenhouse. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "The Socratic Circle" (PDF). Marrë më 17 korrik 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Furman: Socratic Seminar" (PDF). Marrë më 2012-07-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Gregory Vlastos, 'The Socratic Elenchus', Oxford Studies in Ancient Philosophy I, Oxford 1983, 27–58.