Microsoft 365

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e Microsoft 365 përdoret që nga tetori 2022

Microsoft 365 është një familje produktesh softuerësh produktiviteti, bashkëpunimi dhe shërbimesh të bazuara në cloud, në pronësi të Microsoft. Ai përfshin shërbime në internet si Outlook.com, OneDrive, Microsoft Teams, programe të tregtuara më parë me emrin Microsoft Office (përfshirë aplikacione të tilla si Word, Excel, PowerPoint dhe Outlook në Microsoft Windows, macOS, pajisje celulare dhe në ueb), produktet dhe shërbimet e ndërmarrjes që lidhen me këto produkte si Exchange Server, SharePoint dhe Yammer. Ai gjithashtu mbulon planet e abonimit që përfshijnë këto produkte, duke përfshirë ato që përfshijnë licenca të bazuara në abonim për softuerin desktop dhe celular, si dhe shërbimet e postës elektronike dhe intranetit të pritur.

Markimi Office 365 u prezantua për herë të parë në vitin 2010 për t'iu referuar një softueri të bazuar në abonim si një platformë shërbimi për tregun e korporatave, duke përfshirë shërbimet e pritura si Exchange, SharePoint dhe Lync Server, dhe Office në ueb. Disa plane përfshinin gjithashtu licenca për softuerin Microsoft Office 2010. Me lëshimin e Office 2013, Microsoft filloi të promovojë shërbimin si modelin kryesor të shpërndarjes për paketën Microsoft Office, duke shtuar plane të fokusuara te konsumatori duke u integruar me shërbime të tilla si OneDrive dhe Skype, dhe duke theksuar përditësimet e vazhdueshme të veçorive (në krahasim me mos-abonimin licencat, ku versionet e reja kërkojnë blerjen e një licence të re dhe nuk marrin përditësime të veçorive).

Në korrik 2017, Microsoft prezantoi një markë të dytë shërbimesh abonimi për tregun e ndërmarrjeve të njohur si Microsoft 365, duke kombinuar Office 365 me licencat e volumit të Windows 10 Enterprise dhe produkte të tjera të sigurisë dhe menaxhimit të pajisjeve të bazuara në cloud. Më 21 prill 2020, Office 365 u riemërua si Microsoft 365, për të theksuar përfshirjen aktuale të shërbimit të produkteve dhe shërbimeve përtej familjes bazë të softuerit Microsoft Office (duke përfshirë mjetet e produktivitetit të bazuara në renë kompjuterike dhe veçoritë e inteligjencës artificiale). Shumica e produkteve që quheshin Office 365 u riemëruan si Microsoft 365 në të njëjtën ditë. Në tetor 2022, Microsoft njoftoi se do të ndërpresë markën "Microsoft Office" deri në janar 2023, ku shumica e produkteve dhe shërbimeve të tij të produktivitetit në internet do të tregtohen kryesisht nën markën "Microsoft 365".[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Microsoft 365", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-19, marrë më 2022-12-22