Mihail Katkov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Mikhail Nikiforovich Katkov

Mikhail Nikiforovich Katkov (Rusisht: Михаи́л Ники́форович Катко́в) (1818-1887) ka qënë një gazetar konservative Rusia me influence gjatë kohës së Alexandër III.


Katkov u lind nga një zyrtar i qeverisë ruse dhe një gjeorgjiane fisnike. Në mbarimit kursin e tij në Universitetin e Moskës Katkov iu përkushtua letërsisë dhe filozofisë, dhe tregoi individualitet aq pak së gjatë sundimit të Nicholas I kurrë ai një herë ra në kontakt me i vrenjtur autoritetet. Me reagimin e Liberale dhe lëvizje e fuqishme e reformës e cila karakterizohet vite më parë e sundimit e Alexander II (1855-1881) ai simpatizohet në tërësi, dhe për disa kohë ai ngrohtësisht mbështetur futjen e institucioneve liberale të lloji britanik, por kur ai e kuptoi se kishte marrë një agjitacion ekonomik socialiste dhe gjurmë nihiliste, dhe se në disa qarqe të privilegj kampit Liberale ishte duke u treguar të aspiratave polonisht kombëtar, ai gradualisht ndryshuar për herë te tij qëndrim derisa ai erdhi të konsiderohet nga Liberalët si një renegat.