Mishi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një përzgjedhje e mishit të kuq të papjekur dhe shpendëve

Mishi është mishi i kafshëve që hahet si ushqim.[1] Njerëzit kanë gjuajtur dhe vrarë kafshë për mish që nga kohërat parahistorike. Ardhja e qytetërimit lejoi zbutjen e kafshëve si pula, delet, lepujt, derrat dhe bagëtitë. Kjo përfundimisht çoi në përdorimin e tyre në prodhimin e mishit në një shkallë industriale me ndihmën e thertoreve.

Mishi përbëhet kryesisht nga uji, proteina dhe yndyra. Është i papërpunuar i ngrënshëm, por normalisht hahet pasi të jetë gatuar dhe kalitur ose përpunuar në mënyra të ndryshme. Mishi i papërpunuar do të prishë ose kalbet brenda disa orësh ose ditë si rezultat i infeksionit me dhe dekompozimit nga bakteret dhe kërpudhat.

Mishi është i rëndësishëm në ekonomi dhe kulturë, edhe pse prodhimi dhe konsumi i tij në masë është përcaktuar të paraqesë rreziqe për shëndetin e njeriut dhe mjedisin. Shumë fe kanë rregulla për të cilat mishi mund ose nuk mund të hahet. Vegjetarianët dhe veganët mund të heqin dorë nga ngrënia e mishit për shkak të shqetësimeve në lidhje me etikën e të ngrënit mish, efektet mjedisore të prodhimit të mishit ose efektet ushqyese të konsumit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Lawrie, R.A.; Ledward, D A. (2006). Lawrie's meat science (në anglisht) (bot. 7th). Cambridge: Woodhead Publishing Limited. ISBN 978-1-84569-159-2.