Jump to content

Misioni diplomatik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ambasada të shumta në një vend: Ambasadat e Danimarkës, Finlandës, Islandës, Norvegjisë dhe Suedisë në një kompleks të përbashkët në Berlin, Gjermani.

Një mision diplomatik ose mision i huaj është një grup njerëzish nga një shtet ose organizatë e pranishme në një shtet tjetër për të përfaqësuar shtetin ose organizatën dërguese zyrtarisht në shtetin pritës. Në praktikë, fraza zakonisht tregon një ambasadë, e cila është zyra kryesore e përfaqësuesve diplomatikë të një vendi në një vend tjetër; ai është zakonisht, por jo domosdoshmërisht, i bazuar në kryeqytetin e shtetit pritës. Konsullatat, nga ana tjetër, janë misione diplomatike më të vogla që zakonisht ndodhen në qytetet kryesore të shtetit pritës (por mund të vendosen në kryeqytet, zakonisht kur vendi dërgues nuk ka ambasadë në shtetin pritës). Përveç të qenit një mision diplomatik në vendin në të cilin ndodhet, një ambasadë mund të jetë gjithashtu një mision i përhershëm jorezident në një ose më shumë vende të tjera.

Termi ambasadë ndonjëherë përdoret në mënyrë të ndërsjellë me kancelarinë, zyrën fizike ose vendin e një misioni diplomatik. Për rrjedhojë, termat "rezidencë ambasade" dhe "zyrë ambasade" përdoren për të dalluar rezidencën e ambasadorit dhe kancelarinë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]