Mitokondri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mitokondritë janë organele qelizore; quhen edhe sistemet energji-prodhuese të qelizës.

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mitokondritë janë të rrethuara nga një membranë e jashtme dhe nga një membranë e brendshme që organizohet në disa palosje apo përthyerje karakteristike. Hapësira e brendshme e mitokondrive është e ndarë në disa kompartimente apo reparte. Brenda mitokondrive ka enzima, koenezima, ujë, fosfate dhe molekula të tjera që janë të nevojshme për frymëmarrjen qelizore.

Funksioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Funksioni i mitokondrive është ai i prodhimit të energjisë në formën e ATP-së.

Fosforilimi oksidativ[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prodhimi i nxehtësisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Origjina e mitokondrive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është tashmë e konsoliduar teoria se, mitokondritë e kanë prejardhjen nga baktere endosimbiotike të futura brenda qelizave primitive.

Bibliorafia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]