Mitologjia kineze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nëntë Dragonjët, seksioni i rrotullimit të dorës, nga Chen Rong, 1244 pas Krishtit, dinastia Song, Muzeu i Arteve të Bukura, Boston.

Mitologjia kineze është mitologji që është përcjellë në formë gojore ose e regjistruar në literaturë në zonën gjeografike që tani njihet si Kina e Madhe. Mitologjia kineze përfshin shumë mite të ndryshme nga traditat rajonale dhe kulturore. Pjesa më e madhe e mitologjisë përfshin histori emocionuese plot me njerëz dhe qenie fantastike, përdorimin e fuqive magjike, që shpesh ndodhin në një vend ose kohë ekzotike mitologjike. Ashtu si shumë mitologji, mitologjia kineze në të kaluarën është besuar të jetë, të paktën pjesërisht, një regjistrim faktik i historisë. Së bashku me folklorin kinez, mitologjia kineze përbën një pjesë të rëndësishme të fesë popullore kineze. Shumë histori në lidhje me personazhet dhe ngjarjet e së kaluarës së largët kanë një traditë të dyfishtë: ato që paraqesin një version më historik ose euhemerizuar dhe ato që paraqesin një version më mitologjik.

Shumë mite përfshijnë krijimin dhe kozmologjinë e universit dhe hyjnive dhe banorëve të tij. Disa mitologji përfshijnë mitet e krijimit, origjinën e gjërave, njerëzve dhe kulturës. Disa përfshijnë origjinën e shtetit kinez. Disa mite paraqesin një kronologji të kohërave parahistorike, shumë prej tyre përfshijnë një hero kulture që i mësoi njerëzit se si të ndërtonin shtëpi, ose të gatuanin, ose të shkruanin, ose ishte paraardhësi i një grupi etnik ose familjeje dinastike. Mitologjia është e lidhur ngushtë me ritualin. Shumë mite janë lidhje gojore me akte rituale, të tilla si vallet, ceremonitë dhe sakrificat.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]