Jump to content

Mitologjia romake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mitologjia romake, apo mitologjia latinisht, i referohet besimeve mitologjike e popullit Italic inhabiting rajonin e Latium dhe qytetin e tij kryesore, Ancient Rome. Ajo mund të konsiderohet si ka dy pjesë, një pjesë, shumë më vonë dhe letrare, përbëhet nga huamarrje nga mitologji greke. Të tjera, kryesisht në fillim dhe cultic, funksionoi në mënyra shumë të ndryshme nga counterpart.

Natyra e mitet e hershme romake

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Romaket nuk kishin tregimet vazhdues për perënditë e tyre të krahasueshme me Titanomachy apo joshje e Zeusit nga Hera deri poetët e tyre filloi të miratojë modelet greke në pjesën më vonë e Republikës Romake. Çfarë Romakët kishin, megjithatë, ishin : një sistem shumë të zhvilluar e ritualeve, priftëror kolegje, dhe pantheons e perëndive të lidhura. Një sërë pasur të miteve historike rreth themelimit dhe ngritjen e qytetit të tyre duke përfshirë aktorët e njeriut, me intervenim të rastit hyjnore.

Modeli romak përfshirë një mënyrë shumë të ndryshme të përcaktimit dhe të menduarit në lidhje me perënditë sesa ajo e perëndive greke. Për shembull, nëse dikush do të kërkojë një grek për Demeter, ai mund të përgjigjen me histori të njohur e pikëllimin e saj në rrëmbimin e Persephone nga ferr. Një arkaik italiane, nga ana tjetër, do të ju them se Ceres kishin një prift zyrtar e quajti një prift romak, i cili ishte i vogël për të flamens e Jupiteri, Marsi, dhe Quirinus, por të lartë në flamens e Flora dhe Pomona. Ai mund të ju them se ajo ishte grupuar në një treshe me dy perëndive të tjera bujqësore, dhe Libera Liber. Dhe ai madje mund të jetë në gjendje që të nxjerr nga goja gjithë perëndive të vogla me funksione të specializuara që morën pjesë të saj: Sarritor (tëharrje), Messor (korrjeve), Convector (carting), Conditor (ruajtjen), Insitor (mbjellje), dhe dhjetra të tjera. Kështu arkaik romak "mitologji", të paktën në lidhje me zotat, nuk është bërë deri të bukurin rrëfim, por në vend të interlocking dhe interrelations komplekse midis zotave dhe njerëzve.

Feja origjinale e Romakëve e hershme është ndryshuar për herë me shtimin e besimit të shumta dhe kontradiktore në kohë më vonë, dhe asimilimit të një sasi të madhe të mitologjisë greke. Ne e dimë se çfarë të bëjmë jo pak për fenë e hershme romake nëpërmjet llogarive bashkëkohore, por nga shkrimtarë që kërkonin më vonë për të shpëtuar nga traditat e vjetra mospërdorim në të cilat ata ishin në rënie, të tilla si 1 shekull para Krishtit dijetar Varro Marcus Terentius. Shkrimtarë të tjera klasike, të tilla si poetit Ovid në kronikë e tij (kalendari i pergjithshem), ishin ndikuar fort nga modelet e qytetërimit helene, dhe në veprat e tyre ata të punësuar shpesh besimet greke për të mbushur boshllëqet në traditën romake.

Mitologji e hershme Romake

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në dallim nga mungesa e materialit tregim për perënditë, Romakët kishin një veshje kalorësi i pasur i legjendave mbi themelin dhe rritjen e hershme e qytetit të tyre. Përveç këtyre në shtëpi shumë-rritur traditat, materiale nga legjenda heroike greke u shartuar mbi këtë amtare e aksioneve në një datë të hershme. Për shembull, princi Trojan Enea u hedhur si burri i Lavinia, bija e Mbretit Latinus, paraardhës të fisit patronymical latine, dhe prandaj si forebearer i Romulus and Remus. Nga extension, Trojans u miratuan si paraardhësit mitik i popullit romake (e cila është arsyeja pse centurionët romak mori një uniformë të bazuar në vizatim grekët 'të Trojans). Aeneid dhe librat e para të Livy janë burimet më të mirë ekzistues për këtë mitologji e njeriut.

Praktika rituale romake të priesthoods zyrtare qartë dallon dy klasa e perëndive, di indigetes dhe novensides di ose novensiles. Indigetes ishin zotat fillestare të shtetit romak (shih Lista e Di Indigetes), si dhe emrat e tyre dhe natyrës janë treguar nga titujt e priftërinjve të hershme dhe nga festivalet caktuar të kalendarit, 30 zotat e tilla janë nderuar me festivalet të veçantë. Novensides u hyjnive më vonë kultet e të cilit janë prezantuar të qytetit në periudhën historike, zakonisht në një datë të njohur dhe në përgjigje të një krize të veçanta ose të ndjerë nevojë. Raport hyjnive romake përfshirë, përveç di indigetes, një mori të perëndive të specializuara ashtu-quajtur emrat e të cilëve ishin të gëzojë askush në kryerjen e aktiviteteve të ndryshme, të tilla si korrje. Fragmenteve të vjetra rituale shoqërues akte të tilla si punim ose mbjellje të zbulojnë se në çdo fazë të operacionit një hyjni të veçantë ishte gëzojë askush, emri i çdo hyjnisë që rrjedhin rregullisht nga folje për operacion. Hyjnive të tilla mund të grupohen sipas term i përgjithshëm i mjek, ose ndihmëse, zotat, të cilët ishin të gëzojë askush së bashku me hyjnitë më të madhe.

Karakterin e indigetes dhe festivalet e tyre tregojnë se romakët e hershëm ishin jo vetëm anëtarë të një komuniteti bujqësore, por edhe ishin të dashur e luftimeve dhe e angazhuar shumë në luftë. Perëndive të përfaqësuara dukshëm nevojat praktike të jetës së përditshme, si ndihet nga komuniteti romake të cilat ata i përkisnin. Ata ishin akorduar scrupulously ritet dhe oferta konsiderohet e duhur. Kështu, Janus dhe Vesta ruajtur derën dhe vatër, Lares të mbrojtura në terren dhe shtëpisë, Pales kullotë, Saturni mbjelle, Ceres rritjen e grurit, Pomona fruta, dhe Consus dhe Ops korrjes. Edhe Jupiteri madhështor, sundimtar i perëndive, është nderuar për ndihmë shirat e tij mund të jap për ferma dhe vreshta. Në më shumë karakterin e tij përfshin ai u konsiderua, me armë e tij e rrufe, drejtor i veprimtarisë njerëzore dhe, me domain të tij të gjerë, mbrojtës i Romakëve në veprimtaritë e tyre ushtarake jashtë kufijve të vetë bashkësisë së tyre. I shquar në kohërat e hershme ishin zotat Marsi dhe Quirinus, të cilët janë identifikuar shpesh me njëri-tjetrin. Mars ishte një zot i luftës, ai ishte i nderuar në mars dhe tetor. Quirinus është menduar nga studiuesit moderne që kanë qenë mbrojtës të komunitetit të armatosur në kohë të paqes.

Në kreun e panteonin e hershme ishin treshe Jupiteri, Marsi, dhe Quirinus (priftërinjtë tre të cilit, ose flamens, ishin të rendit më të lartë), dhe Janus dhe Vesta. Këto perëndi në kohët e hershme kishte individualitet pak, dhe historitë e tyre personale mungonte martesat dhe genealogies. Ndryshe nga zotat e grekëve, ata nuk u konsideruan të funksionojë në mënyrën e njerëzve, dhe kështu nuk llogaritë shumë të aktiviteteve të tyre ekzistojnë. Ky adhurim i vjetër u shoqërua me Numa Pompilius, mbreti i dytë i Romës, i cili besohet të ketë pasur si bashkëshorte e tij dhe këshilltar perëndeshën romake të burimeve dhe lule, Egeria, i cili është identifikuar shpesh si një nimfë në burime më vonë letrare. Hyjnitë e reja janë shtuar në një datë relativisht të hershme, të tilla si Juno dhe Minerva, i cili mori dy vende të shquar në fe romake. Futjet më të tjerë ishin në adhurimin e Diana Hill Aventine dhe futjen e librave profetik, profecitë e të historisë së botës, e cila, sipas legjendës, janë blerë nga Tarquin në fund të shekullit të 6 pes nga profete Cumaean.

Perëndive të huaj

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thithjen e perëndive fqinje lokale u zhvillua si shtet romake pushtuan territorin përreth. Romakëve zakonisht jepet perëndive lokale të territorit të pushtuar nderon njëjtë si më parë perëndive që kishin qenë konsideruar si karakteristike për shtetin romak. Në shumë raste hyjnive fituar rishtas ishin ftuar zyrtarisht për të marrë deri vendbanimin e tyre në xhaminë e re në Romë. Në vitin 203 pes, objekt kulti personifikuar Cybele u hoq nga Pessinos Phrygian dhe përshëndeti ceremoniously në Romë. Për më tepër, rritja e qytetit tërhoqi të huajt, të cilët u lejohet të vazhdojë adhurimin e perëndive të tyre. Në këtë mënyrë Mitra erdhi në Romë dhe popullaritetin e tij në përhapjen e kultit legjionet e tij deri larg si Britania. Përveç pluhur dhe Pollux, vendbanimet e pushtoi në Itali duket se kanë kontribuar për perënditë romake Diana, Minerva, Herkulit, Venus, dhe hyjnive të tjerë të rangut më të vogël, disa prej të cilëve ishin hyjnive pjerrët, të tjerë rrjedh fillimisht nga kultura greke e Magna Graecia. Hyjnive romake të rëndësishme janë identifikuar përfundimisht me zotat më antropomorf dhe perëndesha greke, dhe mori shumë nga cilësitë e tyre dhe mitet.