Jump to content

Miza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një specie Anthomyiidae që shfaq tipare karakteristike dipterane: sy të mëdhenj, antena të vogla, pjesë thithëse të gojës, një palë krahë fluturues të vetëm, krahë të pasëm të reduktuar në kërpudha.

Mizat janë insekte të rendit Diptera, emri që rrjedh nga greqishtja δι- di- "dy", dhe πτερόν pteron "krah". Insektet e këtij rendi përdorin vetëm një palë krahë për të fluturuar, krahët e pasëm kanë evoluar në organe të avancuara mekanosensore të njohura si halteres, të cilat veprojnë si sensorë me shpejtësi të lartë të lëvizjes rrotulluese dhe lejojnë dipteranët të kryejnë aerobatikë të avancuar. Diptera është një rend i madh që përmban rreth 1,000,000 lloje, duke përfshirë mizat e kuajve, mizat e vinçit, fluturat, mushkonjat dhe të tjera, megjithëse janë përshkruar vetëm rreth 125,000 lloje.[1]

Mizat kanë një kokë të lëvizshme, me një palë sy të përbëra të mëdha dhe pjesë të gojës të krijuara për të shpuar dhe thithur (mushkonjat, mizat e zeza dhe mizat grabitëse), ose për të lakuar dhe thithur në grupet e tjera. Rregullimi i krahëve të tyre u jep atyre manovrim të madh gjatë fluturimit, dhe kthetrat dhe jastëkët në këmbët e tyre u mundësojnë atyre të ngjiten në sipërfaqe të lëmuara. Mizat i nënshtrohen metamorfozës së plotë; vezët shpesh vendosen në burimin ushqimor të larvave dhe larvat, të cilave u mungojnë gjymtyrët e vërteta, zhvillohen në një mjedis të mbrojtur, shpesh brenda burimit të tyre ushqimor. Llojet e tjera si Metopia argyrocephala janë ovovivipare, duke depozituar në mënyrë oportuniste larva të çelura ose të çelura në vend të vezëve në kërma, pleh, material të kalbur ose plagë të hapura të gjitarëve. Pupa është një kapsulë e fortë nga e cila i rrituri del kur është gati për ta bërë këtë; mizat kryesisht kanë jetë të shkurtër si të rritur.

Diptera është një nga rendet kryesore të insekteve dhe me rëndësi të konsiderueshme ekologjike dhe njerëzore. Mizat janë pjalmues të rëndësishëm, të dytat pas bletëve dhe të afërmve të tyre Hymenopteran. Mizat mund të kenë qenë ndër pjalmuesit më të hershëm evolucionar përgjegjës për pjalmimin e hershëm të bimëve. Mizat e frutave përdoren si organizma model në kërkime, por më pak dashamirës, mushkonjat janë vektorë për malarinë, dengën, ethet e Nilit Perëndimor, ethet e verdha, encefalitin dhe sëmundje të tjera infektive; dhe mizat e shtëpisë, të ngjashme me njerëzit në të gjithë botën, përhapin sëmundje të shkaktuara nga ushqimi. Mizat mund të jenë të bezdisshme veçanërisht në disa pjesë të botës ku ato mund të shfaqen në numër të madh, duke gumëzhitur dhe vendosur në lëkurë ose sy për të kafshuar ose për të kërkuar lëngje. Mizat më të mëdha si mizat cece dhe krimbat e vidave shkaktojnë dëm të konsiderueshëm ekonomik për bagëtinë. Larvat e mizave, të njohura si gentles, dhe larvat e tjera dipterane, të njohura në përgjithësi si larvat, përdoren si karrem peshkimi dhe si ushqim për kafshët mishngrënëse. Ato përdoren gjithashtu në mjekësi në debridement për pastrimin e plagëve.

  1. ^ Mayhew, Peter J. (2007). "Why are there so many insect species? Perspectives from fossils and phylogenies". Biological Reviews. 82 (3): 425–454. doi:10.1111/j.1469-185X.2007.00018.x. PMID 17624962. S2CID 9356614. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)