Mount Rushmore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
4 Presidentët (nga e majta): George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt dhe Abraham Lincoln

Monumenti Kombëtar Mount Rushmore është përqendruar në një skulpturë kolosale të gdhendur në fytyrën e granitit të Mount Rushmore në Black HillsKeystone, South Dakota. Skulptori Gutzon Borglum krijoi modelin e skulpturës dhe mbikëqyri ekzekutimin e projektit nga viti 1927 deri më 1941 me ndihmën e djalit të tij Lincoln Borglum.[1][2] Skulptura përmban 18 metra koka e 4 Presidentëve të SHBA-së George Washington (1732–1799), Thomas Jefferson (1743–1826), Theodore Roosevelt (1858–1919), dhe Abraham Lincoln (1809–1865), siç rekomandohet nga Borglum.[3] Të katër presidentët u zgjodhën të përfaqësonin përkatësisht lindjen, rritjen, zhvillimin dhe ruajtjen e vendit.[4] Parku përkujtimor mbulon 5.17 km2 dhe mali aktual ka një lartësi prej 1.745 metra mbi nivelin e detit.[5]

Nganjëherë referohet si "Faltorja e Demokracisë",[6][7][8] Mount Rushmore tërheq më shumë se dy milion vizitorë në vit.[9]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Roberts, Sam (28 qershor 2016). "An Immigrant's Contribution to Mount Rushmore Is Recognized, 75 Years Later". New York Times (në anglisht). Marrë më 19 shtator 2017.
  2. ^ Andrews, John (maj 2014). "Slight of Hand". South Dakota Magazine (në anglisht). Marrë më 22 shtator 2017.
  3. ^ Mount Rushmore National Memorial
  4. ^ "Why These Four Presidents?". nps.gov (në anglisht). National Park Service. Marrë më 13 shkurt 2019.
  5. ^ Mount Rushmore, South Dakota (1 nëntor 2004). Peakbagger.com.
  6. ^ Building 31, Mailing Address: 13000 Highway 244; Keystone, Suite 1; May, SD 57751 Phone:574-2523 Park information Phones are answered 7 days a week Hours are 8:00- 5:00 October through; mid-August, 8:00-10:00 June through; Us, 8:00-9:00 mid-August through September All times are Mountain Time Contact. "Thousands Celebrate at the Shrine of Democracy - Mount Rushmore National Memorial (U.S. National Park Service)". www.nps.gov (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja)
  7. ^ Scotts United States Stamp catalogue, 1982 (në anglisht). Scott's Publishing Company. 1981. ISBN 0-89487-042-4., p. 289.
  8. ^ "Mount Rushmore". Travel South Dakota (në anglisht).
  9. ^ "Park Statistics" (në anglisht). National Park Service. Marrë më 23 janar 2018.