Muharrem Skënderi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Muharrem Skënderi është skenarist dhe redaktor filmash. U lind më 3 maj të vitit 1928, në qytetin e Tiranës. Në vitin 1962 fillon punën si redaktor i Kinoditareve që prodhonte Kinostudioka “Shqipëria e Re” dhe që prej vitit 1969 fillon edhe të shkruajë skenarë filmash artistikë apo dokumentarë. Kështu në vitin 1969 do të jetë bashkë-skenarist në filmin Njësiti Gueril. Në vitin 1974 do të shkruajë vetë skenarin e filmit Qyteti më i ri në botë. Më tej do të vazhdonte të ishte bashkë-skenarist në filmat Balonat dhe Yje mbi Drin në vitin 1979. Në filmin dokumentar fillon më herët si skenarist. Kështu në vitin 1967 do të shkruajë skenarin e filmit dokumentar Reportazh nga Kurbneshi, më tej do të vazhdonin filmat dokumentarë Gurë të çmuar në vitin 1972, filmi dokumentar Biografia e një nëne në vitin 1977, filmi dokumentar Jeta e një tribuni në vitin 1980, filmi dokumentar Frang Bardhi, etj. Ka shkruar skenarë edhe për filma vizatimorë, Sokoli dhe Shqiponja në vitin 1978, dhe Llustra, llustra në vitin 1979.

Filmografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filma Artistikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Balonat (1979)(b/skenarist)

Yje mbi Drin (1979) (b/skenarist)

Qyteti më i ri në botë (1974)

Njësiti guerril (1969) (b/skenarist)

Filma Dokumentarë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Kështjellë (1990)

Frang Bardhi (1987) (b/skenarist)

Vështrim mbi një ekspozitë (1985)

Letër nga Komani (1984)

Jeta e një tribuni (1981)

Vallet e bjeshkëve (1981)

Piktura shqiptare në Mesjetë (1980)

Anës Bunës (1977)

Biografia e një nëne (1977)

Biografia e një fabrike (1974)

Brigada e 19-të Sulmuese (1974)

Nëna partizane (1974)

Gurë të çmuar (1972)

Lashtësi e një qyteti (1972)

Reportazh nga Kurbneshi (1967)

Filma Vizatimorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Llustra, llustra (1979)

Sokoli dhe Shqiponja (1978)