Jump to content

Nëntoka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Yggdrasil, një përpjekje moderne për të rindërtuar pemën botërore norvegjeze që lidh qiejt, tokën dhe nëntokën.

Nëntoka, Bota e nëndheshme apo ferri, është bota e mbinatyrshme e të vdekurve në tradita dhe mite të ndryshme fetare, e vendosur poshtë botës së të gjallëve. Ktonike është mbiemri teknik për gjërat e botës së nëndheshme.

Koncepti i një bote të nëndheshme gjendet pothuajse në çdo qytetërim dhe "mund të jetë aq i vjetër sa vetë njerëzimi". Tiparet e zakonshme të miteve të botës së nëndheshme janë tregimet e njerëzve të gjallë që bëjnë udhëtime në botën e nëndheshme, shpesh për ndonjë qëllim heroik. Mitet e tjera përforcojnë traditat se hyrja e shpirtrave në botën e nëndheshme kërkon një vëzhgim të duhur të ceremonisë, siç është historia e lashtë greke e Patroklit të vdekur së fundmi që ndjek Akilin derisa trupi i tij të mund të varrosej siç duhet për këtë qëllim. Personat me status social visheshin dhe pajiseshin me qëllim që të lundronin më mirë në botën e nëndheshme.

Një sërë mitologjish përfshijnë konceptin e shpirtit të të ndjerit që bën udhëtimin e tij drejt botës së nëndheshme, me të vdekurit që duhet të kalojnë nëpër një pengesë përcaktuese si një liqen ose një lumë për të arritur në këtë destinacion. Imazhet e udhëtimeve të tilla mund të gjenden si në artin antik ashtu edhe në atë modern. Zbritja në botën e krimit është përshkruar si "miti i vetëm më i rëndësishëm për autorët modernistë".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]