Heroi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Skënderbeu njihet si heroi kombëtar i shqiptarëve.

Një hero (femërore: heroinë) është një person real ose një personazh i trilluar kryesor, i cili, përballë rrezikut, lufton fatkeqësinë përmes bëmave të zgjuarsisë, guximit ose forcës. Ashtu si termat e tjerë të mëparshëm specifikë gjinorë (si aktori), heroi shpesh përdoret për t'iu referuar çdo gjinie, megjithëse heroina i referohet vetëm grave. Lloji origjinal i heroit të epikës klasike bëri gjëra të tilla për hir të lavdisë dhe nderit. Heronjtë post-klasikë dhe modernë, nga ana tjetër, kryejnë vepra të mëdha ose veprime vetëmohuese për të mirën e përbashkët në vend të qëllimit klasik të pasurisë, krenarisë dhe famës. Antonimi i heroit është horr. Terma të tjerë që lidhen me konceptin e heroit mund të përfshijnë djalë të mirë ose kapelë të bardhë.

Në letërsinë klasike, heroi është personazhi kryesor ose i nderuar në poezinë epike heroike të festuar përmes legjendave të lashta të një populli, shpesh duke u përpjekur për pushtim ushtarak dhe duke jetuar sipas një kodi nderi personal vazhdimisht me të meta. Përkufizimi i një heroi ka ndryshuar me kalimin e kohës. Fjalori Merriam Webster e përkufizon një hero si "një person që admirohet për veprime të shkëlqyera ose të guximshme ose cilësi të shkëlqyera". Shembujt e heronjve variojnë nga figurat mitologjike, si Gilgameshi, Akili dhe Ifigjenia, te figurat historike dhe moderne, si Joan of Arc, Giuseppe Garibaldi, Sophie Scholl, Alvin York, Audie Murphy dhe Chuck Yeager, dhe "superheronj" imagjinar. duke përfshirë Superman, Spider-Man, Batman dhe Captain America.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]