Jump to content

Superhero

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kopertina e Whiz Comics me Captain Marvel, botuar nga Fawcett Comics në 1940.

Një superhero ose superheroinë është një personazh i aksioneve që zakonisht zotëron superfuqi, aftësi përtej atyre të njerëzve të zakonshëm dhe i përshtatet rolit të heroit, duke përdorur zakonisht fuqitë e tij ose të saj për të ndihmuar botën të bëhet një vend më i mirë, ose duke iu përkushtuar mbrojtjes së publikut. dhe luftimi i krimit. Fiction superhero është zhanri i trillimit që përqendrohet në personazhe të tillë, veçanërisht, që nga vitet 1930, në librat komikë amerikanë (dhe më vonë në filmat e Hollivudit, seriale filmash, televizion dhe videolojëra), si dhe në mediat japoneze (përfshirë kamishibai, tokusatsu, manga, anime dhe video lojëra).

Superheronjtë vijnë nga një gamë e gjerë prejardhjesh dhe origjinash të ndryshme. Disa superheronj (për shembull, Batman dhe Iron Man) e marrin statusin e tyre nga teknologjia e avancuar që ata krijojnë dhe përdorin, ndërsa të tjerët (si Superman dhe Spider-Man) zotërojnë biologji jo-njerëzore ose mbinjerëzore ose përdorin dhe praktikojnë magji për të arritur aftësitë e tyre ( si Captain Marvel dhe Doctor Strange). Ndërsa përkufizimi i Dictionary.com për "superhero" është "një figurë, veçanërisht në një strip komik ose karikaturë, e pajisur me fuqi mbinjerëzore dhe zakonisht e portretizuar si duke luftuar të keqen ose krimin", fjalori Merriam-Webster jep përkufizimin si "një hero imagjinar. që ka fuqi të jashtëzakonshme ose mbinjerëzore; gjithashtu: një person jashtëzakonisht i aftë ose i suksesshëm." Terma të tillë si luftëtarë të krimit të maskuar, aventurierë të veshur me kostum ose vigjilentë të maskuar ndonjëherë përdoren për t'iu referuar personazheve të tillë si Shpirti, të cilët mund të mos përmenden në mënyrë eksplicite si superheronj, por megjithatë ndajnë tipare të ngjashme.

Disa superheronj përdorin fuqitë e tyre për të ndihmuar në luftimin e krimit të përditshëm, ndërkohë që luftojnë edhe kërcënimet kundër njerëzimit nga supervillanë, të cilët janë homologët e tyre kriminalë. Shpesh të paktën një nga këta supervillanë do të jetë armiku ose armiku kryesor i superheroit. Disa supervillanë të njohur bëhen personazhe të përsëritur në vetvete.

Superheronjë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]