Jump to content

Nana

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nana e njohur edhe me emrat Nanar dhe Sin ose Suen [1] [2] [3] ishte perëndia e hënës në fetë Mesopotamiane të Sumerit, Akadit, Asirisë dhe Babilonisë . Nanar është një hyjni Sumeriane, fëmija i Enlilit dhe Ninlilës. Dy vendet kryesore të adhurimit të perëndeshës Nanar (Sīn) ishin Uri në jug të Mesopotamisë dhe Harran në veri. Një hy i hënës me të njëjtin emër u adhurua më vonë në Arabinë Jugore .

Kuptimi origjinal i emrit Nanna është i panjohur. Drejtshkrimi më i hershëm i gjetur në Ur dhe Uruk është D LAK -32. NA (ku NA duhet të kuptohet si një plotësues fonetik ). Emri Ur, i shkruar (kuneiform: 𒋀𒀕𒆠) LAK-32. UNUG KI = URIM 2 KI, rrjedh nga vetë teonimi, dhe do të thotë "vendbanimi (UNUG) i Nanas (LAK-32)". Ai ishte gjithashtu babai i Ishkur .

Shkronjat paraklasike LAK-32 më vonë SES (e ideogram për "vëlla"), si dhe drejtshkrimi klasike gjuha sumeriane është D SES. KI, me leximin fonetik na-an-na . Termi teknik për gjysmëhënën mund t'i referohet gjithashtu hyjnisë, (kuneiform: 𒀭𒌓𒊬 D U 4 . SAKAR). Më vonë, emri shkruhet logografikisht si D NANNA.

Perëndia semitike e hënës Su'en / Sin është në origjinë një perëndi e veçantë nga Nanna Sumeriane, por nga periudha e Perandorisë Akkade të dy i nënshtrohen sinkretizimit dhe identifikohen. Drejtshkrimi i rastit asirian i D NANNA- ar D Su'en-e është për shkak të shoqërimit me akadian na-an-na-ru "ndriçues, llambë", një epitet i perëndisë së hënës. Emri i perëndisë asiriane të hënës Su'en / Sîn zakonisht shkruhet si D EN. ZU, ose thjesht me numrin 30, (kuneiform: 𒀭𒌍 D XXX).

Një tekst i rëndësishëm Sumerian ("Enlil dhe Ninlil") [4] tregon për zbritjen e Enlil dhe Ninlil, shtatzënë me Nanna / Sin, në botën e nëndheshme. Aty janë dhënë tre "zëvendësime" për të lejuar ngjitjen e Nanna / Sin. Historia tregon disa ngjashmëri me tekstin e njohur si "Zbritja e Inanës" .

Shenjtërorja kryesore e Nannas në Ur u emërua E-gish-shir-gal, " shtëpia e dritës së madhe" (kuneiform: 𒂍𒄑𒋓𒃲 e 2 -giš-šir-gal). Pikërisht në qytetin Ur ishte vendi ku u fuqizua roli i Priftëreshës En. Ky ishte një rol jashtëzakonisht i fuqishëm i mbajtur nga një princeshë, më e rëndësishmja Enheduana, vajza e mbretit Sargon të Akadit, dhe ishte roli kryesor i kultit i lidhur me kultin e Nanna / Sin. [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Cuneiform dictionnary". zcu.cz. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "The Comprehensive Aramaic Lexicon". cal.huc.edu. Marrë më 2021-01-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Dukhrana Lexicon Lookup". dukhrana.com. Marrë më 2021-01-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Enlil and Ninlil: translation". Arkivuar nga origjinali më 26 maj 2020. Marrë më 16 korrik 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Hall, M. D. A Study of Sumerian Moon God Nanna/Suen Arkivuar 27 prill 2017 tek Wayback Machine. Phd thesis, University of Pennyslviania, 1985, p. 227]