Naumi i Ohrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Naum i Ohrit (lindi rreth 830 - 910)[1]) ishte shenjtor i krishterë i Kishës Lindore. Ka themeluar manastirin e dëgjuar që mban emrin e tij dhe që sot gjendet në kufirin shqiptaro-maqedon, në brigjet e Liqenit të Ohrit. Kulti i tij u përhap në gjysmën e parë të shek. XVIII me lulëzimin e Voskopojës dhe formimin e Kryepeshkopatës së Ohrit. I mvishen shumë mrekulli dhe manastiri i tij konsiderohej si vend me shpresë shërimi për sëmundje. Kremton më 23 dhjetor

„...Naumi dhe Kliment mbërritën në vendet ilire dhe në liknidase. Në malet Devoll në fund të liqenit të qytetit Ohër..."

Literaturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Härtel, Schönfeld, S. 30-33