Ndryshku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ngjyrat dhe struktura poroze e sipërfaqes së ndryshkut

Ndryshku është një oksid hekuri, një oksid zakonisht i kuqërremtë-kaf i formuar nga reaksioni i hekurit dhe oksigjenit në praninë katalitike të ujit ose lagështisë së ajrit . Ndryshku përbëhet nga oksidet e hekurit (III) ujore (Fe2O3 · nH2O) dhe oksid-hidroksid hekuri (III) (FeO(OH), Fe(OH) 3 ) dhe zakonisht shoqërohet me korrozionin e hekurit të rafinuar .

Pas një kohe të mjaftueshme, çdo masë hekuri, në prani të ujit dhe oksigjenit, përfundimisht mund të shndërrohet tërësisht në ndryshk. Ndryshku sipërfaqësor është zakonisht i krisur dhe i shkrifët dhe nuk siguron mbrojtje pasive për hekurin e poshtëm, ndryshe nga formimi i patinës në sipërfaqet e bakrit. Ndryshkja është termi i zakonshëm për korrozionin e hekurit elementar dhe lidhjeve të tij si çeliku . Shumë metale të tjera i nënshtrohen korrozionit të ngjashëm, por oksidet që rezultojnë zakonisht nuk quhen "ndryshk". [1]

  1. ^ "Rust, n.1 and adj". OED Online (në anglisht). Oxford University Press. qershor 2018. Marrë më 7 korrik 2018.