Korrozioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shpjegim
Shpjegim
Ky artikull sipas rregullores mbi shkronjat Ç, ç, Ë, ë, bie në kundërshtim me rregulloren e Wikipedisë në gjuhën shqipe, për këtë arsye nuk mund të merret si i saktë derisa të rregullohet.


Korrozioni është një proces natyral i cili konverton një metal të rafinuar në një formë kimike më stabël të tilla si okside, hidrokside, ose sulfide. Ky është shkatërrimi gradual i materialeve (zakonisht metaleve) nga reaksionet kimike dhe/ose elektrokimike me mjedisin perkatës.

Ky fenomen mund të jetë subjekt i shumë materialeve të ndryshme por forma e korrozionit është sipas definicionit të caktuara që haset nga metalet. Korrozioni i metaleve të mund të definohet si një proces i degradimit dhe konsolidimit me elemente të tjera. Këto janë një nivelet e energjisë të cilat janë më të mëdha se minerale përkatëse dhe, në kushte të caktuara mjedisore,i nënshtrohen korrozionit.

Procesi i korrozionit qe bëhet në bazë të mekanizmave të ndryshme kimike ose fizike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kimike korrozioni ose të thatë derë hekuri me shenjat e dukshme të korrozionit Kjo është një korrozioni kimik, i cili ndodh kur një metal i zhytur në një gaz të një natyre të ndryshme nga të cilat klor normal (acidet, oksigjen thatë, etj.), por e barabartë ose me temperaturë me të lartë, të dy kushtet mund të bëhen realitet të njëjtën kohë, duke nxitur korrozionin. Kushtet atmosferike të jashtme (temperatura, etj.) dhe natyra e metaleve mund të krijojnë një film te hollë, stabilitet oksid,trashësine e disa μm, më poshtë i cili vazhdon shpërndarjen e oksigjenit.

Korrozioni kimik ndodh vetëm kur një metal është i zhytur, në mungesë të lagështise, atmosferës se gazte të një lloji me të ndryshëm se normalja,ose temperaturë të lartë : dy kushte mund të ndodhin në të njëjtën kohë inkurajuese korrozioni.kushtet e jashtme dhe nga natyra e metalit mund të krijojë një film te qëndrueshëm te hollë (passivation), i cili pushon së sa më shpejt. Formimin e oksideve të hekurit është pasojë e shpenzuar shumë nga një temperaturë të lartë në një prej çeliku oxidizing atmosferë. Gjatë ftohjes formon një shtresë e ajrit oksidet e brishtë me 3. Ndryshk është kështu përbëjnë një shtresë të oksidit të cilat çeliku themelor mbron nga korrozioni të vazhdojë sepse kjo shtresë është e brishtë dhe jo mjaft të ngushtë.

Në rastin e bakrit ose alumini oksid ka një gravitet specifik më pak se pesha specifike e metalit vetë, pra, të barabartë oksid peshë zë vëllimin më shumë dhe kështu e mbron materiale themelor. Në rastin e çelikut, megjithatë, oksid ka një gravitetit të veçanta më e madhe se pesha specifike e metaleve në vetvete, pastaj, me oksid të barabartë në peshë zë vëllimin më pak dhe del në pension dhe krijon çarje ku oksigjeni penetron një tjetër vazhdon korrozioni në underside. Kështu e filmit oksid hekuri nuk mund të konsiderohet mbrojtës.

Aspektet termodinamike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Afri kimike të të gjitha metalet, përveç ari, për oksigjenit në temperaturë dhome është pozitiv dhe më tej me rritjen e temperaturës në rritje. Nga kjo rrjedh se nuk ka gjithmonë tendencën për të formuar oksidet e më shumë ose më pak stabile varësisht intervalin e temperaturës.

Nëse kemi parasysh një aliazh, ka raste të ndryshme :

 • oksidimi i metaleve solucion, në qoftë se ka një tërheqje për oksigjenit rritjen dhe përhapjen e këtyre të fundit është e ligë mirë ;
 • oksidim nga format e metaleve tretës një shtresë e oksidit tretës në kuadër të grimcave lëndë e tretur ;
 • oksidim të dy.

Aspektet kinetike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne e konsiderojmë këtu faktorët që ndikojnë në shpejtësinë e rritjen e shtresës së oksidit :

marrëdhëniet në mes të oksidit të vëllimit që është formuar dhe që i metalet bazë oksidohet, e cila përcakton gjendjen e filmit oksidit : tensionohet, pak i ngjeshur, i mbledhur ; Temperatura e rritur zvogëlon të energjisë të lëshuara nga metalike në procesin e korrozionit dhe për këtë arsye të energjisë që mund të shkojnë në oksigjenit molekular të veçoj në atomike dhe lidhet me atomet metalike. Në përgjithësi, megjithatë, shpejtësia rritet me temperaturë, por jo gjithmonë lineare ; metale janë të preferuar në mënyrë që ata i binden ligjeve logaritmike dhe kub (aluminit dhe lidhjeve të tij, plotësimin e kromit) ; depërtueshmëri oksigjen dhe elektrike përçueshmëri oksid.

Intergranular gërryerje (intergranular ose)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Intergranular korrozioni në pjatë çeliku austenitic. Kjo ndodh në kufijtë e kokrra e një zgjidhje të qëndrueshme në veçantë çeliku inox austenitic ose ferritic se ishte mbuluar me një ngrohje mbi 500 °C. Në këto kushte nuk është në fakt reshje të carbidKjo krijon një situatë të kufijve të grurit të pasur carbides kromit, të cilat shërbejnë si katodë, dhe përreth matricës me Cr < 12 %, nuk passivated dhe pastaj vepron si anode : ajo mund të të fillojë të korrozionit lagësht. Një gjobë-trashë në këtë Situata nuk është produktive, pasi që një shtrirje më të madhe e kufijve të drithërave do të thotë zgjerim më të madh të zonave nënshtrohen korrozionit.

Për të reduktuar këtë korrozionit është e këshillueshme që të kalojnë shpejt varg kritike temperaturës (për shembull, ftohjes me ujë) ose mund të zgjasë për ngrohje Kjo për të parandaluar apo lehtësuar shpërndarjes së kromit.

Një tjetër zgjidhje miratuar shpesh në Çelikë çelik aliazh austenitic është shtuar në sasi relativisht të vogël më shumë carburetor metalike të kromit (Ti, Cb apo Ta), i cili, duke formuar carbides e tyre, krom e ndalon carburetor.

Një zgjidhje e përhapur është që zonat e decarburized çeliku, duke e çuar përqindja e karbonit nën 0,03 %, duke reduktuar kështu formimin e carbides kromit, dhe këto materiale janë të treguara nga "L" (Low karboni).

Galvanik korrozioni ose elektrokimik ose me lagështi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mekanizmi elektrokimik i korrozionit është ose i panatyrshëm prodhon sipas një proces i lagësht dhe është shkaktuar kur dy materialeve të mundshme të ndryshme elektrike (bujari të ndryshme) (Mund të jetë gjithashtu materiale të njëjta që për arsye të ndryshme mund të të marrë një potencial të ndryshme elektrike) janë të vendosur të kontakte të drejtpërdrejta në mes tyre (bashkim i panatyrshëm) në Prania e elementit të tretë (electrolyte). Është për të formuar një pirg e qark të shkurtër (ose i panatyrshëm qelizë macrocoppia) në të cilin elektroda janë të përbërë nga dy materialeve të petëzuar.

Kjo gjeneron një rrjedhë e elektroneve nga më pak fisnik (Duke pasur më pak potencial), e quajtur anode ose shkop (apo elektrodë) oxidizes negativ (shkrirjen), për më shumë fisnik ka potencial më të madh, të quajtur katodë ose hu (ose elektrodë) zvogëlon pozitive. Reagimi ndodhin gjatë procesit të korrozionit të të gjitha Redox. Pra nga Konventa, materiale ka një tirazh prej një aktuale nga cathode në zonën anode dhe njëra në drejtim të kundërt në electrolyte, kryer nga Lëvizja e joneve të tretur.

Prandaj ekziston një rritje e normës së korrozionit e zinkut më pak fisnik (p.sh., hekur, nikel) dhe një [[http://www.shembull.al[lidhje e vdekur] Titulli i rënie në shpejtësi e materialit korrozive më shumë fisnik (p.sh. bakri, argjendi, çelik). Konceptet themelore kontakt i panatyrshëm i metaleve gjithashtu mund të zgjatet për palë të metaleve dhe lidhjeve të tyre me materiale të ndryshme të tilla si oksideve dhe sulfides, pajisur me përçueshmëri elektronike (p.sh. magnetit, sulphides e bakrit dhe të hekurit, grafit). Shkalla e korrozionit varet nga :

 • diferenca potenciale krijuar në mes të dy elementeve dhe kjo është e gjitha sa më e madhe sa më të largët janë elementet veten e tyre në shkallën e standardeve të mundshme (ose i panatyrshëm në shkallë bujari) ;
 • sasia e oksigjenit të pranishëm në mjedisin ;
 • raporti midis zonës totale e dy metaleve dhe se e metalit më pak fisnike.

Bujari e metaleve të ndryshme nuk është e të përcaktohen nga vlerat unike termodinamik raportuar potencial elektrokimik në serinë e ekuilibrit reagimet Redox të ionization të këtyre metaleve. Ju duhet, në fakt, e di vlerat e mundshme supozojmë se materialet e ndryshme pas ulje në mjedise të agresive "" përcaktimit të vërtetë në mënyrë seri panatyrshëm "praktikat" lidhur me sjelljen e ndryshme materialeve metalike kur ata janë të bashkuar në të ndryshme mjedise konsiderohet. Bujari e nje materiali metalik mund të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme në gamë të gjerë të varësisë të mundshëm të dy kushtet mjedis (përbërja, pH, temperatura, prania e ose mungesa e kushteve të ngrohjes, agjitacion, ...) se metal (detyrimet për shkak të pranisë së filmit.

Aktiviteti ose sipërfaqe mbrojtëse kur sipërfaqe metalike është në kontakt të drejtpërdrejtë me mediat agresive). Për sa i përket aplikimit, në krijimin e palë të materiale që vijnë së bashku në seri i panatyrshëm do të jetë konsiderohet e favorshme, që rezulton në këto materiale së bashku Elektrike pajtueshme, por duhet të jetë si ju nuk e përdorni materiale nga largët e tyre në seri panatyrshëm të interesit.

Në procesin e korrozionit me kontakt, në disa raste mund të përjetojnë një ndryshim të polarizimit të çift rrotullues për të cilat materiale fillimisht sillet si një katodë dhe anasjelltas. Një shembull klasik është ai i Zn-Fe palë në ujërat natyrore metal temperaturë të lartë, zink, dhe më pak fisnik fillimisht anodic se hekuri, pas formimin e një filmi të qëndrueshme passivating e oksidit të zinkut me përçueshmëri elektronike, do të bëhet në kohë një sjelljes se katodë hekuri. Ndër faktorët qeverisës brejtjen e kontaktit është e kujtoi e përçueshmëri elektrike mjedisit agresive. Në të vërtetë, në media me përçueshmëri lartë e sulmit intensive dhe mund të dëgjohet në distanca të gjata, ndërsa në mjediset me resistivity të lartë të korrozionit është e kufizuar në zonën e anode pranë kryqëzim me zonën katodë. Për Prandaj ky lloj i korrozionit është veçanërisht serioze në ujë të detit, por e ujit të freskët që kanë një përcjellshmërisë e së paku dy urdhërat e magnitudë të ulët. Një tjetër faktor i rëndësishëm në rregullimin e korrozionit Galvanik është raporti zonë dhe katodë slimes anode, kushtet më të dëmshme janë plotësuar kur zona anodic është i vogël në krahasim me katodë në Si sulmi korrozionit është i përqëndruar në zonën e kufizuar. Një shembull tipik mund të jetë përdorimi i fasteners në hekuri (thonjtë ose vida) në strukturat e bakrit, ose, siç ndodh shpesh në inxhinieri hidraulike, bulonave çelik në tubo në çelik të karbonit ose hedhur hekur. Parandalimi ose kontrollimit korrozioni me kontaktoni mund të arrihet duke iu shmangur kontaktit në mes të materialeve bujari ose izolimi një shumë të ndryshme midis tyre, kur është e mundur, materiale të ndryshme metalike. Edhe përdorimi i veshjeve mbrojtëse ose frenuesit mund të zvogëlojë rrezikun e korrozionit kontakt. Në qoftë se kjo është e pamundur për të shmangur përdorimin e një palë e materialeve metalike nuk janë në përputhje me njëri-tjetrin, ne mund të zgjerimin e zinxhirit galvanik, duke futur një metal të tretë, më pak fisnik se ato përbëjnë palë, që vepron si anode dhe pastaj pavlerë.

Bujari e metaleve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të bujarise të tij të lartë, ari amtare ka kinetikë korrozioni i ngadalshëm. Metalet karakterizohen nga fisnikët si dhe nga kushtrimi e tyre, [1] që tregon lehtësi më të madhe ose të vogël të materialeve të japin një numrin e elektroneve.

Metaleve fisnike (p.sh. bakri dhe argjendi) të jepnin më shumë nuk ka gjasa që metale elektronet më pak fisnik (për të tilla si hekuri dhe zinkut).

Nga një thjesht cilësore, më poshtë është tregon shkallën galvanik (në krahasim me hidrogjen elektrodë).

Metalet më të zakonshme dhe lidhjeve (në më pak fisnik) :

 • Litium
 • Sodium
 • Magnez
 • Titani
 • Alumini
 • Mangan
 • Zink
 • Kromi
 • Hekuri - (karboni çeliku, gize)
 • Kadmium
 • Nikel
 • Kallaj
 • Bakër
 • Argjend
 • Merkuri
 • Platini
 • Ari

Sjellje elektrokimik të metaleve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në metale, ka dy sjellje elektrokimik :

 • sjellje elektrokimik aktiv është karakteristike e atyre

metale, të tilla si çeliku karbonit, e cila oxidizes dëm rritje të produkteve të pazgjidhshëm korrozioni (p.sh. ndryshk) qe Pasi depozituar në materiale dhe të formojnë një film bira-bira të papërshtatshme për shumë kompakt dhe duke penguar procesin anodic të passivate metaleve bazë ;

 • sjelljes pasive elektrokimik është karakteristike e atyre metale të tilla si çelik inox, e cila oxidizes dëm rritje të produkteve të korrozionit të cilat formojnë një pazgjidhshëm ngurta shtresë e hollë e vazhdueshme në gjendje të parandalimit të procesit anode dhe kështu korrozioni të materialit bazë Korrozioni i hekurit dhe të lidhjeve të saj

Ndryshk dhe i poshtër mbi një tabaka pjekje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të lidhjeve të tilla si ngjyra Çelikë karbonit, aliazh të ulët dhe gizës, siç do ta shohim më vonë, produktet janë të pazgjidhshëm formuar si rezultat i korrozionit elektrokimik nuk janë të mbrojtje për materiale bazë dhe për këtë arsye e këtyre lidhjeve të ketë një sjellje pasiv elektrokimik.

Kusht i domosdoshëm për të manifestuar korrozioni elektrokimi e hekurit në temperaturë normale, është se Objekti është në prani të ujit dhe të oksigjenit. X izoluar në një metal, i zhytur në një tretësirë ujore, është natyrisht reagimin në vijim:

Xn → X + + ne- Kjo do të thotë se X ka një tendencë për të kaluar në zgjidhje disa atome organizohet në sipërfaqe të saj në formë të joneve Xn +.

Si jonet kalojnë në zgjidhjen e majta në të metaleve elektronet e tyre outermost ata-metalike vetë është i ngarkuar negativisht. Në këtë situatë disa joneve + Xn do të tërhiqen nga metalike dhe është redeposited në sipërfaqe në formë metaleve bazë të reagimit :

Xn + ne + → X Kur dy reagime të arrijë të njëjtën shpejtësi që ju keni një ekuilibër dinamik, dmth numri i atomeve lënë metalike është e barabartë me numrin e joneve që janë redeposited në këtë.

Në këtë pikë metalike do të marrë një potencial të caktuar potenciali elektrik (Redox). Nëse, në prani të një electrolyte, dy metalet (ose pjesë të metal të njëjtë) janë bërë në të ndryshme potenciale kontakt, formon një qelizë panatyrshëm apo bateri. Procesi më lart varet nga natyra e kimike-fizike metalike dhe llojin e mjedisit në të cilin ata janë të zhytur.

Në sipërfaqen e trillimet çelikut, për shkak të punë vuajtur, nuk janë gjithmonë fusha apo pikë, që dallojnë njëri-tjetrit fizikisht apo kimikisht dhe kështu të ketë një potencial të ndryshme ;. Në dy nga këto pika, pavarësisht nga ndryshimi të mundshëm (ΔE), por nuk ka rrjedha aktuale në qoftë se mjedisi është i thatë, madje edhe në prani të oksigjenit, nuk janë në gjendje për të arritur një dirigjent jonik.

Mekanizmi i korrozionit e hekurit në prani të ujit

Nëse sipërfaqja e artikullit është depozituar një shtresë ujë ose një film i hollë i lagështi, të përfshira zakonisht atmosferë midis dy pikave me ndryshim i mundshëm është të përbëjnë një numër të bateri të vogël, për shkak se :

të ndërtuar një qark që zhvillohet në shtresë të hollë jonik të ujit ose lagështisë (dirigjent të llojit të dytë) gjeneron një qark elektronik që e bën hekurin (Dirigjent të llojit të parë). E ujit në fakt për shkak të karakterit të saj është e dobët amphoteric dissociated joneve hidrogjenit në H + dhe OH-hydroxyl :

H2O → H + + OH-. Prandaj, edhe në qoftë se uji është i pastër, ka një të vogël, por përçueshmëri matshme elektrike. Si më lart korrozionit në hekur më poshtë vijon proces. Në zonën anodic, hekuri të shpërndahet japin ujë apo vello të lagështisë, Fe + + jon dhe lëshimin ndërsa elektronet :

2Fe → 2Fe + + + 4E-. Elektronet lëshuar nga hekuri atomeve në anode migrojnë përmes metaleve (qark elektronik) katodë ku ata reagojnë me të joneve hidrogjenit H + nga jon e qark:

4H + 4e-+ 2H2 → Kjo ka dy efekte :

 • Së pari, jonet mos hidrogjenit në ujë film

rrit përqendrimi i joneve hydroxyl OH-dhe për këtë arsye zona katodë bëhet alkaline

 • Së dyti, formimi i gazit hidrogjen ka tendencë të

polarizoj dhe pengojnë reagim më tej. Gazi vishem formuar ngadalëson afrimin e joneve hidrogjenit shumë në zonën e cathodic dhe ndalon ikjen e elektroneve të reja atë. Në këtë pikë oksigjeni në ujë apo vello e lagështisë reaguar me gaz hidrogjeni, duke formuar ujë, e cila depolarises katodë:

2H2 + O2 → 2H2O. Ndërsa jonet hydroxyl në anode nga jon nga katodë nëpër qark, ata ballafaqohen ions ngjyra Fe + + se përhapja e ujit anode apo krem lagështi, me formimin e hidroksid ngjyra:

2Fe + + + 2Fe 4OH-→ (OH) 2 Në prani të oksigjenit të mjaftueshme në anode, jon Hekuri është oksidohet të joneve ferric me formimin e oksidit hidroksid ferric (i cili është kimikisht ndryshk), vetëm shpjegueshëm, e cila precipitates metaleve :

2Fe (OH) 2 + O2 + H2O ½ → Fe2O3.nH2O. Duke pasur parasysh tendencën e joneve ngjyra për të përhapur anode parë për të kombinuar dhe formën ndryshk, kjo depozituara në sipërfaqen e hekurit prodhon, duket si një Produkt poroz me anëtarësimin e paqëndrueshme në anode metalike. Kështu, veprimin e tij mbrojtëse (passivation) nuk është të mjaftueshme për të pengojnë ose të ndaluar procesin e korrozionit si është rasti në çelik inox (ose lidhjet e bakrit dhe alumini), për të cilat produktet e korrozionit, duke formuar një film të vazhdueshme dhe përkrahës oksid në sipërfaqen e materiale, frenojnë procesin anodic në mënyrë që Shkalla e korrozionit bëhet mjaft e papërfillshme (Sjellje Elektro-aktive). Humbja e vazhdueshme e anode metalit mund të ndodhë të thellë zgavër dhe madje edhe vrimë e elementit të njëjtë në çeliku. Çfarë është thënë në lidhje me veprimin e ujit dhe të oksigjenit në brejtjen e çelikut. Përçueshmëri elektrike, ujë, dhe për këtë arsye shpejtësia e rritet korrozioni me sasinë e kripërave të tretur. atmosferë Detare apo ujin e detit përçueshmëri elektrike të arrijë vlera shumë më të larta se ato janë gjetur kimikisht ujë të pastër. Në këtë situatë mbetet e vlefshme që nga mekanizmi më parë, por joneve ngjyra që përhapet nga anode kombinuar më mirë me të joneve klor prodhuar nga ndarje e klorur natriumi elektrolitike në ujë apo film i lagështi, duke formuar hekuri klorur:

→ 4NaCl 4NA + + 4cl- 2Fe + + + 4cl-→ 2FeCl2. Në të njëjtën kohë në natriumi cathodic ions kombinohet me jonet hydroxyl (OH-) hidroksid natriumi formuar : 4NA 4 + OH-→ 4NaOH. Reagimi pasuese e chloride ngjyra, hidroksid natriumi dhe oksigjen, ky film i ujit apo lagështia, përcaktimin e formimin e oksidit ferric:

4FeCl2 8NaOH + + O2 → 2Fe2O3 8NaCl + + 4H2O Që në këtë rast si sherbet ngjyra chloride natriumi janë shumë të shpjegueshëm, jon është përhapur në qark Zona cathodic anodic, ndryshk depozituara në sipërfaqja e materialit ngjyra është ende shumë i poroz dhe shumë të dobët dhe për këtë arsye nuk mund të passivate metalike. Për më tepër, procesi i korrozionit është lehtësuar më tej rigjenerimin e klorur natriumi.

Ajrim diferencuar korrozioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Korrozioni lokalizuar për ajrosje diferenciale është themeluar kur metal i nënshtrohet fusha të ndryshme të përmbajtjes oksigjen. Këto lloje të korrozionit të ndodhura në struktura të tilla nëpër shtresat e tokës për të përshkueshmërisë të ndryshme oksigjen (p.sh. shtresa balte dhe shtresa të rërës) ose në rubinet, kur një mosfunksionim aplikim shfrim formuar xhepat e ajrit. Ekzaminimi i mekanizmit të korrozionit të një material të matricës hekuri në prani të një shtresë varrosur nga balta dhe një rërë. Sipërfaqe metalike në kontakt me balte, pak më të depërtueshëm oksigjenit bëhet një anode dhe pastaj vendin e procesit të shpërbërjes së:

2Fe → 2Fe + + + 4E-; ndërsa në kontakt me rërë, depërtueshëm për oksigjen, bëhet procesi cathodic e reduktimit që është i bazuar Oxygen :

4H + + 4E-→ 2H2 2H2 + O2 → 2H2O Korrozioni i përforcuar shufra të strukturave të betonit i armatosur

Frakturë në konkrete për shkak të korrozionit armaturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edhe forca të blinduara të betonit armuar, ndërsa duke u zhytur në çimento logjike mund t'i nënshtrohet fenomeneve agjentëve. Kjo ndodh kur konkrete në procesin e carbonation që është iniciuar nga ana e shpërndarjes së karbonit brenda paste çimentos, ekziston një rënie në pH që përcakton mjedisin ideal për fillimin korrozionit e bare reinforcement (për një betoni carbonated plotësisht, pH bie në rreth 8,5).

Në fakt ka forma të ndryshme të hidroksid hekuri që është gjeneruar si rezultat i oksidim e hekurit metalike, sidomos në shumë mjedis themelore në pH> 11 (siç ndodh në konkrete për shkak të pranisë së gëlqere), ai formon një lloj lapidocrocite hidroksid quajtur, i cili tregon qëndrueshme, të dendura, kompakt dhe përcaktues për të mbështetur themelor metalike, duke krijuar një pengesë të padepërtueshëm të oksigjenit dhe lagështi në mënyrë që procesi oksidimi ndodh në një normë të papërfillshëm (passivated hekuri).

Në disa më pak bazë pH <11 (siç ndodh në konkrete kur limonit është neutralizuar efektin carbonation) ose, siç do ta shohim, në mjediset chloride lumtur, hidroksid hekur bëhet poroze, depërtueshëm oksigjen dhe lagështi dhe për këtë arsye më shumë mbrojtëse për hekur më poshtë (hekur depassivation), kështu që ju mund iniciojë korrozioni.

Efekti i spalling

Korrozioni i përforcuar shufra ka në thelb dy fenomeneve degradues:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

e para, më të rrezikshme në rënie seksion i shkop ; e dytë përfshin një ndarje të mbuluar konkrete (spalling), kjo ndodh kur streset e gjeneruar në beton Për shkak të fenomeneve të shtrirë shoqërues formimin e ndryshk, kalon rezistencës në tërheqje e materialit. Natyrisht, dëbimin e mbuluar shkaqet konkrete të plotë ekspozimit ndaj veprimit agresiv të mjedisit hekurit që prandaj është përshpejtuar. Në prani të joneve klor-CL, korrozioni i shufra përforcim mund të jetë i paraqitur me pH të lartë (>> 9), kjo Nëse keni një gërryerje lokalizuar që korrozioni vendosjes (ose vendosjes).

Ky lloj i korrozioni mund të sulmojnë edhe çelik inox.

Mbrojtja e forca të blinduara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbrojtjen e përforcuese të çelikut prej korrozionit varet nga dendësia e betonit, të cilësisë dhe Trashësia e mbuluar konkrete dhe shkallën e plasaritje.

dendësia dhe cilësinë e mbuluar konkrete fitohet kontrollimin e ujit maksimale / raport çimento dhe minimale përmbajtjen e çimentos [2].

Korrozionit e objekte hekuri varrosur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në mungesë të baktereve, shkalla e korrozionit strukturave të varrosur zvogëlon ngjyra matricës me rritjen e resistivity i tokave.

Resistivity varet nga disa faktorë dhe në veçanti nga :

 • strukturën gjeologjike
 • madhësisë së grimcave
 • porosity
 • depërtueshmëri
 • përmbajtjen e ujit.

Prandaj, nën tokën që të sigurojë një nivel më të lartë oksigjen, një përmbajtje të përshtatshme ujë (jo të thatë e as shumë të i ngopur) dhe një përmbajtje të përshtatshme electrolyte kripë janë më të corrosivity lartë.

Shkalla e korrozionit gjithashtu varet nga faktorë të tjerë siç janë:

 • pH. Më shumë acid është toka më e madhe e veprimit gërryes të terren
 • Përmbajtja e klorureve dhe sulfateve të ketë një efekt të cilat depassivante dhe të japin rritje të kripërave të hekurit me të ulët vetitë mbrojtëse.
Metodat e mbrojtjes së korrozionit

Për të ndaluar mbrojtje korrozioni mund të përdoren e pasiv dhe / ose llojit aktive. Në rastin e parë e mbrojtjes është që të izoluar në sipërfaqe metaleve nga jashtë duke mbuluar e saj (Pastrimi Pas duhur të njëjtë) me, për shembull:

një film mbrojtëse bojë; shtresë mbrojtëse bërë nga polietileni (UNI 9099), bitumi (UNI 5256) dhe poliuretani, zakonisht përdoret si shtresë e jashtme e tubave prej çeliku nëntokësore. Shpesh përdoret edhe shirita të polietileni ngjitës të ftohtë aplikuar [3]. . produktet e oksidimit të marra për shembull nga oksidimi anodic është përdorur për metale si alumini, nikel dhe kobalt. Oksidet e këto materiale janë shumë të fortë dhe i përkrahin sipërfaqe shtresa dhe për këtë arsye në rritje metalike. më pak të metaleve fisnike siç janë zinku. Në këtë rast ne flasim të zinkut, të përdorura për të mbrojtur hekur, e bëri immersing metalike në një banjë të zinkut shkrirë. Në këtë rast, sepse zinkut është zvogëluar e hekurit, edhe pse një pjesë sipërfaqe hekuri mbetet e paplotësuar, oksidimi vazhdon Zink (me formimin e ndryshket bardhë formuar kryesisht e hidroksid zink dhe pjesë oksid dhe karbonatike) dhe hekuri, mbetet i mbrojtur deri sa u konsumuar të gjitha zinkut. më shumë metale fisnike të tilla si kromi. Në këtë rast ne flasim për kromit që është përdorur për të mbrojtur objekte hekur. Veshje sipërfaqe e hekurit është për më shumë electrolytically. Rojeve janë quajtur mbrojtje aktive dhe cathodic përdorur për të eliminuar korrozionit e objekte hekuri varrosur. Ne mund të dallojë dy lloje të mbrojtjes cathodic:

I impresionuar aktuale: kjo konsiston në aplikimin e një emf jashtme ndryshe, që të lidhë Objekti me pol negative të një gjenerator të jashtëm e të cilit është pol pozitiv nga ana e tij lidhur një elektrodë palëvizshëm (graphite p.sh.) varrosën pranë e ndërtesës. Lagështi tokës vepron si electrolyte. anode flijimit apo bashkim i panatyrshëm: është lidheni direkt me hekur prodhuar elektrodë bazamenti përbëhet nga një metal më pak fisnik (më shumë reduktimin) hekur vetë, të tilla si zink apo magnez. Është krijuar një qelizë panatyrshëm në të cilën vepron hekur si një katodë dhe elektrodë një anode e cila si pasojë prish kështu ruajtjen e integritetin e ndërtimit deri në anode hekuri nuk është të konsumuar plotësisht.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

^ Ka dy përkufizimet e "nga metalet e çmuara" do të thotë një metal Noble tha se në qoftë se i takon grupit të 11 të tabelës periodike ose në qoftë se ajo është e vendosur në majë të shkallës së fisnikërisë së metaleve (Përcaktuar në lidhje me lehtësinë e korrozionit). ^ Shih 11104:2004 UNI dhe UNI EN 206-1:2001 ^ Ky tip i lëkurës është përdorur në oborr, ku ajo është aplikuar me dorë, për të mbrojtur zonat jashtë seams ngjitur, normalisht mungon jashtme që mbulon për rreth 10 10 cm kalë saldim, apo të veshura në pjesë të veçantë çeliku (bërryla, like, etj.) ndërtuar në vend, në mënyrë të siguruar vazhdimësinë në të gjithë sjelljen e jashtme jopërçues nëntokësore, janë aplikuar rrallë në fabrikë nga mbështjellës makinë. Normalisht kryhet si më poshtë: a) heqjen e të gjitha shllak, i poshtër, etj. nga zona të luajë me brushat apo veshje të ngjashme, b) aplikimi Furçë abetare bituminoze spirale c) dredha-dredha e Shirita ngjitës për mbrojtjen e korrozionit (shirit e brendshme) zakonisht e zezë, me nje mbivendosje prej 25 Minina mm mes matja ngjitur dhe të paktën 100 mm në mantel ekzistuese mbrojtëse e jashtme d mbështjellës) spirale kasetë ngjitëse, mbrojtje mekanike (kasetë e jashtme), normalisht bardhë, procedurës në të njëjtën mënyrë p.to c), por superimposing lëkurë ekzistuese për të paktën 50 mm.

Bibliografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Peter Pedeferri, korrozionit dhe mbrojtjen e materialeve Metal, Vëllimi 1 (në italisht), Politecnico di Milano, 2007. ISBN 88-7398-032-5
 • Peter Pedeferri, korrozionit dhe mbrojtjen e materialeve metali, vëllimi 2, (në italisht), Politecnico di Milano, 2007. ISBN 88-7398-043-0
 • Luciano Lazzari; Pedeferri Ormellese Peter Mark korrozionit katodë (në italisht) Polipress, 2006. ISBN 88-7398-028-7
 • Michael Cioffi, piktura e strukturave të çelikut,

(Në italisht) CISIA, 1973.

 • Adrian thes, Kimi, (në italisht) Adriatica Editrice,

P. Pedeferri L. Bertolini, korrozioni në konkrete dhe në mjediset natyrore (në italisht) Mcraw-Hill,

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Biocorrosion
 • Erozion
 • frenues korrozionit
 • Passivabilità
 • Standard elektrodë të mundshëm
 • Ndryshk
 • Stresi korrozioni
 • VCI
 • turbullirë korrozionit

Projekte të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Wikimedia Commons ka mediave lidhur me korrozioni

Lidhje të jashtme

 • Mënyrat e dështimit për shkak të korrozionit.

rezistencë Tabela cilësore korrozioni i disa materiale. Korrozionit elektrokimik. Korrozioni i çelikut. Korrozioni i çelikut Gërryerje [Expand] Mënyrat e dështimit mekanike Kategoritë: elektrokimi | proceset e punës metalurgjik | Industriale | dështim modes Mekanike Faqja e fundit ndryshua: 06:30, 23 Mars 2010. Përmbajtja është në disponim nën Creative Commons Attribution-ShareAlike; mund të bëjnë kërkesë kushte të tjera. Shihni kushtet e përdorimit për hollësi të mëtejshme. Wikipedia ® është një markë e regjistruar nga Fondacioni Wikimedia, Inc Origjinali ndodhet ne: http://it.wikipedia.org/wiki/Corrosione