Nebi Sefa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Nebi Sefa
Nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë

Emri: Nebi
Mbiemri: Sefa
Lindi më: 1861
Vendlindja: Lushnje
Vdiq më: 1942
Vdiq në: Lushnje

Nebi Sefa ishte aktivist politik shqiptar, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë.

Lindur në Lushnje më 1861. Përkrahu Kongresin e Manastirit dhe filloi të propagandojë shkrimin e shqipes me gërma latine. Mori pjesë në kryengritjen e përgjithshme të viteve 1911 dhe 1912. Në nëntor të atij viti u zgjodh delegat i Lushnjes për në kuvendin e Vlorës. Sefa mori pjesë në mbledhjen e parë të këtij kuvendi historik dhe më 28 nëntor nënshkroi aktin e pavarësisë, me siglën “Nebi Sefa Lushja”. Me forcat e tij, i erdhi në ndihmë organizimit të njësive të para ushtarake të qeverisë së Vlorës, në zonën e Mallakastrës, së bashku me ministrinë e Luftës, kreu i së cilës ishte Mehmet pashë Kalkandeleni Tetova (Dërralla). Në vitet `20 përkrahu kursin politik të ndjekur prej forcave fanoliane. Vdiq në Lushnjë më 1942.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nënshkruesit e Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë